Demonstranter med gula ljus i Barcelona i form av ett band till stöd för de fängslade katalanska politikerna. Arkivbild. Foto: TT

Färgen gul ”politisk” – förbjuds i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Gult får det spanska regeringspartiet Partido Popular (PP) att se rött. Färgen förknippas med stöd för de fängslade katalanska politikerna i Madrid – vilket bland annat lett till förbud mot gult ljus i Barcelonas fontäner.

Ett par otippade frågor har dykt upp på den politiska agendan inför valet i Katalonien den 21 december, som Spaniens premiärminister Mariano Rajoy (PP) utlyste när centralregeringen tog över styret av regionen.

Är färgen gul politisk?

Kan man förbjuda gult?

PP överklagade

Att pryda sina kläder eller profilbilder med små gula band – i samma form som svenska Cancerfondens rosa band – har blivit ett sätt för hundratusentals katalaner att visa stöd för politikerna som fängslats med anledning av den katalanska självständighetsprocessen.

I december tänds Barcelonas julbelysning. I samband med det planerade kommunen att lysa upp offentliga byggnader och stadens fontäner med gult ljus – som ”stöd för de politiska fångarna”, skriver flera katalanska medier.

– Jag hoppas att vi snart kan sluta att lysa upp fontänerna, sade Barcelonas borgmästare Ada Colau, enligt katalanska La Vanguardia.

Men beslutet överklagades till valmyndigheten av Partido Popular. Partiet meddelar nu att myndigheten gått på partiets linje, ljusen ”har politiska konnotationer och upprätthåller inte neutraliteten”.

”Löjligt”

Beslutet har inte minst väckt starka reaktioner i sociala medier.

”Katalonien. År 2017. De förbjuder en färg”, skriver den katalanska manusförfattaren Júlia Cot på Twitter.

Författaren och journalisten Joan Carreras twittrar i samma anda:

”Att förbjuda affischer med banden på myndighetsbyggnader är auktoritärt men att förbjuda färgen – färgen! – i fontänerna är löjligt.”

Alberto Fernández, Partido Populars ledare i Barcelona, är av en annan uppfattning:

”Nu får det vara nog med att använda Bcn (Barcelona) i självständighetsrörelsen.”

Fakta: De fängslade politikerna

Valdeltagandet var lågt men en klar majoritet röstade den 1 oktober för katalansk självständighet i en folkomröstning som förbjudits av centralregeringen i Madrid. Enligt författningsdomstolen var den olaglig.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december.

Den 2 november häktade specialdomstolen Audiencia Nacional åtta av de avsatta katalanska ministrarna samt en som nyligen avgått misstänkta för bland annat uppror och uppvigling – brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Även ledarna för självständighetsrörelserna Katalanska nationalförsamlingen (ANC) och Òmnium Cultural – Jordi Sànchez respektive Jordi Cuixart – sitter frihetsberövade.

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont befinner sig i Belgien tillsammans med fyra av sina före detta ministrar. Spanien har begärt dem utlämnade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.