Smittan tros ha sitt ursprung i Kleppe vattenverk. Foto: Marit Hommedal, TT

Kommunen: “Färsk avföring” bakom massiva sjukdomsutbrottet i Norge 

Uppdaterad
Publicerad
Över 2 000 personer i norska Askøy har insjuknat efter att ha druckit orent vatten. Nu slår kommunen fast att det är “färsk avföring” som orsakat massförgiftningen. Samtidigt utreder polisen om det förorenade dricksvattnet ligger bakom en ettårings död. 

Det började med att boende i kommunen klagade på grumligt och missfärgat vatten och resulterade i att tusentals fick feber, kräkningar och diarré.  

Under onsdagen kunde man slå fast att det är avföring som orsakat utbrottet, rapporterar lokaltidningen Bergens Tidene.  

– Avföring är problemet, och proverna indikerar färsk avföring, säger Bård Espelid, vice borgmästare i Askøy kommun, till tidningen. 

Misstanken om att det är en vattenbassäng som har förorenats har stärkts, men hur avföringen har kommit in i bassängen är fortfarande inte utrett. Kommunen räknar med att ha svar inom några dagar. 

Huruvida det rör sig om avföring från människor, fåglar eller andra djur är inte heller klarlagt.

Polisen inleder förundersökning

Flera olika typer av tarmbakterier har hittats i vattenprover som tagits, däribland E.coli, clostridium, enterokocker och campylobacter, som också funnits i avföringsprover från många av de som vårdats på sjukhus. 

Totalt har 62 personer, varav 15 barn, lagts in på sjukhus. En ettåring har dött av en tarminfektion, som kommunen misstänker har samband med det förorenade dricksvattnet. Polisen har nu inlett en förundersökning kring dödsfallet. En förundersökning har också inletts mot kommunen för överträdelse av dricksvattenreglerna, enligt norska TV2. 

Efter att den misstänkta vattenbassängen har stängt har färre insjuknat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer