Tyfonen Maysak orsakar kraftiga vågor vid Haeundae beach i Pusan, Sydkorea. Foto: Ed Jones/AFP/TT

Fartyg med 6 000 djur sjönk efter orkanen Maysak

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en person har hittats i sökandet efter att ett fraktfartyg sjönk i det oväder som drog in över Koreahalvön på onsdagen. Räddningarbetare fortsätter att söka efter de resterande 41 personerna ur besättningen.

Orkanen Maysak har orsakat översvämningar och förödelse och Sydkorea har ställt in 300 flyg på grund av stormvarningarna. En kvinna uppges ha dött.

Japans kustbevakning meddelade under onsdagskvällen, svensk tid, att man börjat söka efter ett lastfartyg med 43 personer ombord. Ombord på fartyget ska 39 filippinier, två nyzeeländare, en australier och en singaporian befunnit sig. En man räddades ur vattnet på onsdagen och nu har ytterligare en person hittats. Personen var medvetslös när han drogs upp ur vattnet och har nu avlidit, skriver The Guardian.

6 000 djur ombord

Sökandet efter fartyget upptogs efter att man registrerat en nödsignal från Östkinesiska havet. Signalen kom tidigt på onsdagsmorgonen, från fartyget Gulf Livestock 1 cirka 18 mil väster om ön Amami-Oshima, efter en natt av kraftiga vindar och regn i området då Maysak passerade.

Fartyget var på väg till Tangshan i Kina från Napier i Nya Zeeland. Fyra kustbevakningsfartyg och flera flygplan deltar i sökarbetet. Nära 6 000 levande nötkreatur ska ha varit med på fartyget.

Den räddade mannen, en besättningsmedlem från Filippinerna, säger att fartyget hade fått motorproblem och kapsejsade när det träffades av en våg. Sedan sjönk det.

Kvinna död

Ovädret har orsakat stora materiella skador och översvämningar sedan det drog in över Koreahalvön. Sydkorea har ställt in över 300 flyg och stormvarningar har utfärdats i såväl Syd- som Nordkorea.

Maysak nådde först Sydkorea där en kvinna omkommit och 2 200 människor evakuerats. Runt 120 000 hushåll har förlorat strömmen.

Ovädret har nu rört sig vidare mot Nordkorea där kraftiga regnfall översvämmat staden Wonsan.

– Statistiskt sett drabbas Sydkorea av ungefär ett namngivet tropiskt oväder årligen, men Maysak är alltså det fjärde bara i år. Det är också det starkaste med vindar på över 50 till 60 meter per sekund. Sedan tidigare är man drabbade av starka monsunregn, sa SVT:s meteorolog Nitzan Cohen på onsdagsmorgonen.

Ny orkan på väg

Dessutom kan en femte orkan vara på ingång senare under veckan.

– Den kommer ta en liknande bana som Maysak. Då kommer även sydvästra Japan beröras. Det är vanligt att det bildas orkaner i det här området, men det är ovanligt att det är så här många. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.