En liten flicka räddas ur rasmassorna efter ett flyganfall i den syriska staden Aleppo. Foto: Reuters TV

Här grävs den lilla flickan upp ur rasmassorna

Uppdaterad
Publicerad

De fasansfulla bilderna visar krigets brutala sanning. Döda och svårt skadade människor som trängs på sjukhusen i den sönderbombade staden Aleppo. Samtidigt finns det små, små strimmor av hopp – som när den lilla flickan grävs upp levande ur rasmassorna.

Vi vill varna för mycket starka bilder i videoklippet.

I den rebellkontrollerade östra delen av Aleppo vittnar befolkningen om att de senaste dagarnas bombanfall varit de värsta sedan kriget började. Runt 25 civila har dödats och man väntas hitta ännu fler kroppar under rasmassorna.

Den syriska militären och dess allierade har lyckats återta kontrollen över ett viktigt område norr om Aleppo, som hållits av rebeller i flera år.

Miljoner utan vatten

Tidigare i veckan slog de syriska och ryska flygbombningarna ut en pumpstation i staden. Som hämnd har rebeller stängt av en annan stor station. Därmed beräknas två miljoner invånare, på båda sidor i konflikten, nu vara utan rinnande vatten, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till FN-organet Unicef. Inte heller elförsörjningen fungerar.

Stor framryckning

Enligt Reuters har regimens styrkor gjort sin första större framryckning på marken hittills under offensiven. Militären och allierade milisstyrkor har återtagit Handarat, ett läger för palestinska flyktingar några kilometer norr om Aleppo. Området ligger på en höjd, med utsikt över en av huvudvägarna in i staden.

– Handarat har fallit, bekräftar en befälhavare inom en av de största rebellgrupperna för nyhetsbyrån.

I ett uttalande uppger den syriska militären att ”ett stort antal terrorister” – dess benämning på oppositionen – har dödats.

Kaotiskt på sjukhusen

På sjukhusen rapporteras om en kaotisk situation när både barn och vuxna ska vårdas för skador de drabbats av under flyganfallen, som genomförs av den syriska militären och Ryssland.

De senaste dagarnas regimoffensiv syftar till att ta kontroll över hela Aleppo. Företrädare för militären har flaggat för att flygbombningarna kommer att följas av en större markoffensiv.

Av vapenvilan som slöts för två veckors sedan syns inga spår.

– al-Assad har förstört vårat land. Det finns inget skydd för befolkningen, det finns ingen första hjälpen. Han har förstört landet och dödat många. Vi håller fortfarande på att dra fram människor ur rasmassorna, säger Aleppo-bon Yousef till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.