Fattigdom i USA den högsta på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska nedgången i USA har sänt stora skaror av människor ut i fattigdom. Bland amerikaner mellan 18 och 64 år har fattigdomen nu nått den högsta nivån sedan 1960-talet.

Arbetslösheten pekades av president Barack Obama ut som en viktig anledning till den ökade fattigdomen.

-Vi hade en aldrig tidigare skådad nedgång med förluster av arbetstillfällen av historisk omfattning, sade Obama i ett uttalande.

Fattigdomen bland personer i arbetsför ålder nådde 12,9 procent, enligt statistik från den amerikanska myndigheten Census Bureau.

Fattigdom före recessionen

Samtidigt steg fattigdomen i hela befolkningen till 14,3 procent, den högsta nivån sedan 1994.

-Även före recessionen slog till hade medelklassens inkomster minskat och antalet människor som levde i fattigdom i USA var oacceptabelt hög. Dagens siffror gör det klart att vårt arbete bara har börjat, sade Obama.

43,6 miljoner människor i landet lever nu under fattigdomsgränsen och 50,7 procent av befolkningen saknar sjukförsäkring. Bland afroamerikaner och amerikaner med latinamerikanskt ursprung beräknas fattigdomen vara omkring 25 procent. Bland vita amerikaner är 12,3 procent fattiga, skriver Financial Times.

Census Bureaus mäter fattigdomen i USA genom att jämföra hushållens inkomster med kostnaden för en rad olika varor, däribland mat och kläder.

TT

Många saknar sjukförsäkring

43,6 miljoner amerikaner levde i fattigdom 2009, jämfört med 39,8 miljoner året före.

Fattigdomsgränsen för en familj med fyra personer var 21.954 dollar, vilket motsvarar ungefär 155.000 kronor.

Antalet personer med sjukförsäkring föll för första gången sedan mätningarna inleddes 1987, från 50,7 miljoner människor till 46,3 miljoner människor. Det innebär att 17 procent av befolkningen saknar sjukförsäkring. De reformer som införts av president Barack Obama är tänkta att öka andelen till år 2014.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.