• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Hör smittskyddsexperten Anthony Fauci berätta om oron. Foto: AP

Faucis varning: Pandemin utom kontroll i USA

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i USA är utom kontroll och det dagliga antalet nya smittade kan komma att dubbleras, varnar landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci.

– Jag är väldigt oroad eftersom det här kan bli väldigt allvarligt, säger han.

Södra och västra USA har seglat upp som nya centrum för spridningen av covid-19. Delstater som Kalifornien, Texas och Arizona har alla den senaste tiden rapporterat rekordstora ökningar av antalet smittade.

– Vi har helt klart inte fullständig kontroll på läget just nu, säger Anthony Fauci, som leder landets federala smittskyddsmyndighet.

Coronapandemin

Stor ökning

För tillfället ökar antalet nya smittade i USA med omkring 40 000 per dag, men Fauci varnar för att det snart kan handla om 100 000 nya smittade dagligen om inte stora åtgärder genomförs.

– Vi kan inte bara fokusera på de områden som har en stor ökning. Hela landet är i riskzonen.

Fauci uppmanar allmänheten att täcka sina ansikten och undvika folksamlingar.

Restriktioner återinförs

I juni dubblerades antalet smittade i minst tio amerikanska delstater, däribland Texas och Florida. I delar av Texas och Arizona råder det brist på intensivvårdsplatser.

På flera håll återinförs nu restriktioner som tidigare lättats.

Antalet dagliga dödsfall har dessutom återigen börjat stiga i landet. Det senaste dygnet har nästan 1 200 personer registrerats avlidna till följd av viruset, vilket gör att över 127 000 människor nu har avlidit i covid-19 i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Över 2,6 miljoner människor har fram tills nu konstaterats smittade med sjukdomen i landet, som är överlägset hårdast drabbat i världen, sett till det totala antalet döda och smittade.

Arg Trump

Ökningen får president Donald Trump att återigen klandra Kina.

”När jag ser hur pandemin sprider sitt fula ansikte över världen, däribland den enorma skada som den åsamkar USA, blir jag allt argare på Kina,” skriver Trump på Twitter.

Spänningarna mellan USA och Kina har ökat på flera fronter under pandemin. Kina anklagar Trump för att politisera smittspridningen för att ta bort fokus från hans egen hantering av krisen, medan USA å sin sida har velat se en större öppenhet kring viruset från Kinas sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet