T.h. den brinnande bilen efter attacken mot den iranske generalen Qassem Soleimani i Irak. Foto: TT

Iran utfärdar arresteringsorder mot Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad
Iran har utfärdat en arresteringsorder på Donald Trump för attacken som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani i januari. De har bett Interpol om hjälp med att gripa honom.

Iran anklagar Donald Trump och fler än 30 andra personer för attacken mot general Qassem Soleimani den tredje januari i år. De har nu utfärdat en arresteringsorder mot både Trump och de andra, meddelade den iranske åklagaren Ali Alqasimeh under måndagen.

Åklagaren anklagar dem för ”mord och terrorism”, enligt den statliga nyhetsbyrånIRNA.

Ber Interpol om hjälp

Åklagaren namngav ingen annan än Trump. Men betonade samtidigt att de kommer att fortsätta jakten på de misstänkta även efter att Donald Trumps presidentperiod är över.

De har bett Interpol om hjälp för att gripa dem. Men Interpol har ännu inte svarat på hur de ställer sig till det, enligt AP.

AP konstaterar att det är högst osannolikt att någon på riktigt skulle gripa en amerikansk president. Men att beskedet ändå innebär att spänningen mellan USA och Iran ökar.

En av de mäktigaste i Iran

Den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk raketattack vid Bagdads internationella flygplats den 3 januari i år. Pentagon bekräftade att USA låg bakom attacken och uppgav att anledningen är att skydda amerikansk personal utomlands. Attacken ska ha skett på en direkt order från Donald Trump.

Qassem Soleimani var ledare för iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds och var en av de mäktigaste personerna i Iran. USA anklagade honom samtidigt för att vara hjärnan bakom attacker mot flera amerikanska styrkor i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer