USA har under natten utfört en raketattack mot mål strax utanför Bagdads internationella flygplats. Foto: SVT

Iransk general dödad i amerikansk drönarattack

Uppdaterad
Publicerad

Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, har dödats i en amerikansk drönarattack utanför Bagdads internationella flygplats. I attacken dödades även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi.

Generalen åkte tillsammans med milisledaren i en bil vid Bagdads flygplats när de dödades i en drönarattack.

Pentagon bekräftar i ett uttalande att attacken utfördes på direkt order från president Donald Trump.

Konflikten mellan USA och Iran

”General Soleimani utvecklade aktivt planer för att attackera amerikanska diplomater och militärer i Irak och i hela regionen. General Soleimani och hans Quds bär ansvaret för hundratals militärers död, amerikaner och från koalitionen, och att tusentals fler har skadats,” säger Pentagon.

Enligt Pentagon ska Qassem Soleimani legat bakom tisdagens stormning av USA:s ambassad i Bagdad och en attack mot en irakisk militärbas i förra veckan där en amerikansk civilanställd dödades. Soleimani beskrivs som en av Irans mäktigaste män och attacken väntas öka på spänningarna mellan USA och Iran. Attacken kom bara timmar efter att Pentagon skarpt varnat pro-iranska milisgrupper för att planera flera provokationer.

Twittrade bild på amerikanska flaggan

Donald Trump har ännu inte uttalat sig om händelsen, men strax efter attacken twittrade han ut en bild på den amerikanska flaggan.

Enligt flygplatskällor dödades minst åtta personer i attacken och flera personer ska ha skadats.

Feisal Istrabadi, chef för Centrum för Mellanösternstudier på Indiana University säger till CNN att den irakiska regeringen märkbart kommer att försvagas av att attacken skedde på irakisk mark.

– Det kommer att bli mer instabilt i landet. Faktumet att attacken skedde på irakiskt territorium betyder att Irak kommer att bli vad jag befarade: slagfältet för Iran och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet