Försvarsminister Mark Esper har inte sett de bevis som president Donald Trump menar finns för att den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani planerade ambassadattacker. Foto: Mark Wilson/Evan Vucci/AP/TT

Trumps uppgifter om orsaken till drönarattacken mot Soleimani ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Syftet med drönarattacken som dödade åtta personer, bland annat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, var enligt president Donald Trump att förhindra attacker som planerades mot flera amerikanska ambassader. Men enligt USA:s försvarsminister, Mark Esper, är det uppgifter han inte tagit del av.

Det var i fredags, i tv-kanalen Fox News, som president Donald Trump bland annat svarade på frågor om vad för attacker som Iran planerade.

– Jag kan avslöja att jag anser att det förmodligen skulle ha varit fyra ambassader.

Försvarsministern har inte sett bevisen

Men i tv-intervjuer, bland annat i CNBC, under söndagen sa USA:s försvarsminister Mark Esper att han själv aldrig sett bevisen.

– Presidenten citerade inget specifikt bevis. Det han sa var att han ansåg det, sa Mark Esper och la till att han delade presidentens uppfattning att de misstänkta angreppen handlade om ambassader.

På frågan om Trump hade överdrivit eller förskönat påstående svarade han:

– Jag tror inte det. Det jag menar är att jag delade presidentens uppfattning att det handlade om våra ambassader. Ambassaderna är den mest framträdande amerikanska närvaron i ett land, svarade han.

Uppgifterna ifrågasätts på fler håll

Även inifrån Trumps administration ifrågasätts uppgifterna. Enligt högt uppsatta personer i administrationen, som Washington post pratat med, hade de bara vag information om en attack mot ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad och ingen av personerna kan bekräfta att det ska ha handlat om hot mot flera ambassader.

Åtta personer omkom i attacken

Det var tidigt på morgonen den tredje januari som den den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani och den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis dödades när bilen de åkte i utsattes för en drönarattack i närheten av Bagdads flygplats, i Irak. Totalt omkom åtta personer.

I ett uttalande bekräftade senare Pentagon att attacken utfördes på direkt order från president Donald Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet