Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Hör vilka Henrik Urdal tror kan vinna årets fredspris – och varför. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT/Reuters

Favorittippade till Nobels fredspris 2021

Publicerad

Det är inte många månader kvar av 2021 och likt varje höst är det hög tid för den norska Nobelpriskommittén att tillkännage årets fredspristagare. Favorittippad mitt i den brinnande pandemin är Världshälsoorganisationen, WHO.

Hemlighetsmakeriet är stort kring fredspriset, tillika spekulationerna. Men nu på fredagsförmiddagen kommer svaret på vem som kommer få det prestigefulla priset år 2021. 

WHO står högt upp på många listor, liksom på de svenska spelbolagen.  

Det är snart två år sedan som hela världen fick ställa om och börja förhålla sig till coronaviruset.

”Borde gå till klimataktivism”

I pandemins spår ligger också FN:s globala vaccinprogram Covax högt som potentiell pristagare men även Nya Zeelands premiärminister, Jacinda Ardern, för hennes hantering av coronavirusets utspridning i landet.

– Den kan, och bör vara, klimatfrågan som uppmärksammas i år. Jag skulle bli förvånad om det blir WHO, säger Dan Smith, chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri till SVT Nyheter.

Greta Thunbergs namn har florerat bland spekulationerna de senaste åren och på de svenska bettingsidorna i år står hon som en stabil tvåa efter WHO.

– Det borde gå till klimataktivism men inte bara till Greta Thunberg, utan snarare en grupp av aktivister. Det är också viktigt att erkänna aktivister utanför Europa och USA, det här är något som pågår i hela världen, säger Dan Smith.

Journalistik eller oppositionsledare

Henrik Urdal, chef för det norska fredsforskningsinstitutet Prio, ser gärna att det blir ett journalistiskt pris i år. Varje år består hans lista av vilka områden som borde prisas. I år, precis som 2019, står Reportrar utan gränser i topp.  

– Jag tror att ett journalistiskt pris är väldigt viktigt i år, både i kampen mot fake news men också allt viktigt arbete journalister gör i väpnade konflikter över hela världen.  

– Den andra vinnarkandidaten i år i min mening är Svetlana Tichanovskaja, Belarus oppositionsledare, som har lett en fredlig kamp mot diktatorn i Belarus, säger Henrik Urdal till Reuters. 

I kategorin oppositionsledare står även ryska, och numera fängslade Aleksej Navalnyj, på listan över förmodade vinnarkandidater. 

”Bra på att överraska”

Enligt Dan Smith rasar allt för många konflikter runt om i världen och därför ser han det som osannolikt att det skulle bli en vinnare som jobbar fredsbevarande.

– Fredspriskommittén har dock genom åren visat sig vara väldigt bra på att överraska alla, det är därför detta inte är en prognos. Ibland får man intrycket av att de njuter av att förvåna, säger Dan Smith.

Här är de tio senaste årens mottagare av Nobels fredspris: 

2020: FN:s livsmedelsprogram, WFP. 

2019: Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. 

2018: Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och yazidiska Nadia Murad från Irak. 

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican. 

2016: Colombias president Juan Manuel Santos. 

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett. 

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien. 

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. 

2012: Europeiska unionen, EU. 

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer