Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Arkivbild. Foto: AP/TT

FBI: Guvernören Gretchen Whitmer skulle kidnappas

Uppdaterad
Publicerad

Tretton personer har gripits misstänkta för att ha planerat att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Flera av dem ska enligt anklagelserna tillhöra en högerextrem milisgrupp.

I början av året lyckades federala polisen FBI spåra upp milisgruppen, som anklagas för att ha planerat att storma Michigans kongressbyggnad och kidnappa guvernören Gretchen Whitmer, rapporterar  BBC. Planen var att 200 personer skulle delta i attacken som skulle äga rum före presidentvalet i november, och att guvernören skulle ”ställas till svars för förräderi”.

”Flera medlemmar av gruppen pratade om att mörda 'tyranner' eller kidnappa en sittande guvernör”, framgår av det domstolsdokument som BBC har tagit del av.

Demokraten Gretchen Whitmer har kritiserats för de hårda coronarestriktioner hon infört i delstaten. Högerextrema grupper, som krävt att restriktionerna ska hävas, har bland annat genomfört protester utanför kongressbyggnaden.

Försökte tillverka bomber

De tretton personerna som misstänks för inblandning i den planerade kidnappningen har enligt FBI organiserat vapenträning i flera delstater och vid olika tillfällen försökt tillverka bomber. I bevisningen finns inspelningar från ett hemligt möte som genomförts sedan FBI lyckats infiltrera gruppen.

På en presskonferens kopplade Gretchen Whitmer den planerade attacken mot henne till stödet som president Donald Trump uttryckt för de väpnade demonstranterna. Trump har bland annat twittrat ”Befria Michigan”, vilket enligt Whitmer eldat på misstron och uppmuntrat till våldsamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.