Den utpekade gärningsmannen Omar Mateen. Foto: TT

FBI släpper delar av Orlandomördarens larmsamtal

Uppdaterad
Publicerad

FBI har släppt utskrifter av den utpekade Orlandomördaren Omar Mateens larmsamtal mitt under massakern på nattklubben Pulse. 29-åringen presenterade sig som en ”islamisk soldat” och krävde att USA skulle sluta bomba i Syrien. Han hotade också att klä offer i självmordsvästar.

Minst 49 personer miste livet på nattklubben Pulse i Orlando för en dryg vecka sedan. Tidigare har det varit känt att gärningsmannen ringde flera larmsamtal under den pågående massakern och på måndagen släppte FBI delar av utskrifterna av samtalen, rapporterar nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Det första samtalet kom över en halvtimme efter att masskjutningen hade inletts, klockan 2.35 lokal tid, natten till söndagen. Mateen sade till larmoperatören:

– Ärad vare Gud, och böner såväl som frid till Guds profeter.

Mateen använde det arabiska ordet för gud. Han sade också att han var skytten.

– Jag är i Orlando och jag stod bakom skjutningen.

Samtalet varade i mindre än en minut, skriver ABC News.

Islamisk soldat

Därefter hade Mateen tre samtal med Oralandopolisen och dess krishanterare. Samtalen varade i nio, 16 minuter och tre minuter, skriver CBS News.

Mateen presenterade sig som en ”islamisk soldat” och sade att USA måste sluta bomba i Syrien och Irak. Han sade att det var anledningen till att han var ”här just nu”.

29-åringen hävdade också att han hade riggat ett fordon med sprängmedel utanför klubben.

– Jag ska ge er, och jag kommer att detonera den om ni gör något dumt, sade han.

Hotade med självmordsvästar

Mateen hotade även med att hans gisslan skulle skickas ut i lokalen iklädda västar med sprängmedel. Enligt honom var de av samma slag som de använde under terrordåden i Frankrike, och han syftade uppenbarligen på självmordsdåden i Paris som utfördes av terrorgruppen IS i november i fjol, skriver TT.

Vare sig västar eller sprängmedel har dock hittats av utredarna.

Både Mateens namn och personer som han svurit sin trohet till har strukits över i utskrifterna, men tidigare har FBI uppgett att han svurit sin trohet till terrorgruppen Islamiska statens ledare Abu Bakr al Baghdadi.

Radikaliserats i USA

Enligt FBI:s utredare Ron Hopper talade Mateen med en isande, lugn och behärskad röst.

Mateen hotade med att det skulle bli fler liknande attacker.

– Under de kommande dagarna kommer det att bli mer av sådant här, sade han enligt TT.

Därefter lade Mateen på luren och svarade inte när polisen försökte nå honom.

Klockan 4.21, lokal tid, på söndagsmorgonen, drog polisen loss en luftkonditioneringsanläggning som satt fast i väggen och började evakuera människor. Åtta minuter senare berättade offren att Mateen planerade att klä fyra pereoner i självmordsvästar inne på klubben.

Klockan 5.02 bröt sig insatsstyrkan igenom en vägg och och 13 minuter senare var gärningsmannen död.

Tillståndet kritiskt

Flera medier har begärt ut hela larmsamtalen, eftersom det kan ge en bild av myndigheternas hantering av masskjutningen. Men FBI nekar och hänvisar till att man inte vill ”propagera för våldsretorik”.

Det finns enligt FBI inget som tyder på att Mateen agerade på order av någon utländsk terrorgrupp. Han ska ha radikaliserats i USA.

Tillståndet är fortfarande kritiskt för fyra av personerna som vårdas på sjukhus efter attacken.

På måndagen släppte terrorgruppen IS en video, där man hyllar Mateen. Rösten i videon kallar Mateen för ”en av kalifatets soldater”, skriver CBS News.

02.00: Oman Mateen stannar med sin skåpbil utanför gayklubben Pulse, där omkring 320 gäster och anställda befinner sig.

02.02: Beväpnad med en halvautomatisk karbin och en halvautomatisk pistol går Mateen mot lokalen och öppnar eld. En uniformerad polis som arbetar extra på gayklubben besvarar skotten och en eldstrid bryter ut. Mateen tar sig in och börjar skjuta ihjäl och skottskada människor på ett dansgolv och andra platser i lokalerna. Sammanlagt dödas 49 människor och ett 50-tal skottskadas.

02:04-02.08: Flera poliser från Orlando anländer till brottsplatsen. Två av dem tar sig in på Pulse och utväxlar skott med Mateen, som flyr mot en toalett. Där barrikaderar han sig och tar flera personer som gömt sig i utrymmet som gisslan.

02.09–03.00: På Pulses Facebooksida uppmanas alla att ta sig ut ur lokalen och ”fortsätt springa”. Omkring 100 poliser rycker ut till klubben.

02.35: Mateen ringer första gången larmnumret 911. Han talar arabiska och prisar Gud under det 50 sekunder långa samtalet.

02.48–03.24: Orlandopolisens krisförhandlare och Mateen har tre samtal på sammanlagt 28 minuter.

03.58: Polisen uppmanar via Twitter alla att hålla sig borta från området.

04.21: Poliser räddar flera personer ur Mateens gisslan genom att ta bort ett luftkonditioneringsaggregat.

04.29: Några av dem som räddats berättar att Mateen hotat att förse fyra personer ur gisslan med bombvästar inom 15 minuter.

05:02: Polisen genomför en kontrollerad sprängning av en vägg i toaletten där Mateen befinner sig med sin gisslan. Man räddar flera personer innan Mateen kommer ut med sina båda vapen och skjuter mot poliser.

05.15: Insatsstyrkan rapporterar att Mateen skjutits ner. Senare konstateras att han är död.

(Tiderna i lokal tid i Orlando, Florida.)

Källa: Orlando Sentinel och FBI/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet