Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Syftet är att kasta tvivel över honom som person, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Foto: Reuters.

Fejkad nyhet spreds om al-Jabers avgång: ”Sämsta tänkbara starten på klimatmötet”

Uppdaterad
Publicerad

Innan klimattoppmötet COP28 ens hade börjat gick ett falskt pressmeddelande ut om den omtvistade mötesordföranden sultan al-Jaber.

– Det är den sämsta tänkbara starten, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

Flera svenska och internationella medier rapporterade under onsdagen att sultan Ahmed al-Jaber ska avgå från sina post som vd- för Förenade Arabemiratens statliga oljebolag.

Den falska nyheten kom i samband med att det riktats hård kritik mot al-Jabers trovärdighet som ordförande för toppmötet COP28 i veckan.

– Det här beror på att det finns en misstänksamhet mot al-Jaber då han sitter på dubbla stolar. Att han är vd för ett oljebolag och ska samtidigt leda de här förhandlingarna, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

Oklart vem som ligger bakom

Uppgifterna kom från ett fabricerat pressmeddelande som såg ut att komma från COP28:s officiella konto, det är i nuläget oklart vem som ligger bakom aktionen.

– Jag kan bara spekulera om vem som ligger bakom men min gissning skulle vara att det är några ur miljörörelsen, säger Erika Bjerström.

– Syftet är att kasta tvivel över honom som person och försvaga den här processen som knappt har börjat.

Strax efter att nyheten började spridas avfärdades uppgifterna av COP28: ”Pressmeddelandet har inte skickats ut av COP28 och har ingen grund i sanningen och kan helt avfärdas som fake news.”

Andra gången man tvingas dementera

Detta är andra gången som COP28 tvingas dementera uppgifter om klimatförhandlingarna innan de ens hunnit börja. I måndags publicerades vad som påstods vara läckta dokument som sades visa hur al-Jaber planerade att diskutera olje- och gasaffärer under mötet.

Erika Bjerström menar att detta är den sämsta tänkbara starten för COP28.

– Stämningen är uppenbart på nollpunkten när mötet börjar. Jag skulle vilja säga att det är öppet krig mellan klimatrörelsen och al-Jaber. Så nu är det väl upp till andra att hitta konstruktiva vägar framåt och det blir därför spännande att se vad stats och regeringscheferna säger på mötet, säger Bjerström.

Vad händer med klimatet i framtiden? Hur ska vi lösa klimatkrisen? Vilka platser i världen är mest sårbara? Här anmäler du dig till SVT:s klimatbrev för senaste nytt om klimatförändringarna och dess konsekvenser, i din mejl.

KLIMATmötet Cop28 i dubai 2034

Varje år samlar FN världens länder för klimatmöte i slutet av året. COP28 pågår i Dubai från 30 november till 12 december 2023.

Värdskapet för FN:s klimatmöten roterar mellan världsdelarna. I år valde Asien att lägga COP28 i Förenade Arabemiraten.

Över 70 000 deltagare väntas, vilket är rekord. I starten av mötet kommer många av världens ledare till Dubai för att delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.