Presidenten delade vidare en kortversion av klippet tillsammans med obekräftade påståenden om händelsen. Foto: Elijah Schaffer/Blaze TV

Felaktiga påståenden om protesterna i USA sprids till miljoner

Publicerad

Protesterna i USA har omgärdats av en rad felaktiga eller vilseledande påståenden – ofta i samband med bilder. President Donald Trump själv har delat ett klipp av en brutal misshandel tillsammans med påståendet att offret försvarade sin butik mot demonstranter. Men enligt polisen stämmer inte påståendet – och längre klipp från samma händelse visar på en mer komplex historia.

En tiger har rymt från djurparken, Trump håller upp sin bibel på exakt samma sätt som Hitler gjorde och poliser i Minnesota grep en svart FBI-agent av misstag. De uppfattningarna kan man få om man går på det som spridits på sociala medier i kölvattnet av Black Lives Matter-protesterna runt om i USA.

Påståendena som sprids är i många fall falska eller vilseledande. Se tre exempel i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet