Talibaner längs vägarna i Afghanistans tredje störtsa stad Herat, som intogs i torsdags. Foto: AFP/TT

Fem anledningar till att talibanerna kunnat avancera så snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har lagt stora delar av Afghanistan under sig i rasande takt. Här listar Afghanistankännare fem punkter som möjliggjort det snabba avancemanget.

1. Svag afghansk armé

De afghanska säkerhetsstyrkorna är numerärt överlägsna, men den afghanska armén har fått stora problem när USA lämnar landet.

– Det allra mest avgörande är att man inte har något flygunderstöd. När USA drog sig ur försvann underhållet av planen. Talibanerna har också specifikt haft piloter som måltavlor och dödat dem i attacker, säger Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Samtidigt har stridsmoralen bland de afghanska regeringssoldaterna nått bottennivåer. Soldater har deserterat och flytt när talibanerna närmat sig. I flera städer har regeringen och militären bara haft några få vägspärrar och byggnader, vilket gjort dem lätta att erövra för talibanerna.

– De afghanska säkerhetsstyrkorna lider liksom staten i stort av korruption, ineffektivitet och svår byråkrati, säger Afghanistankännaren Anders Fänge.

2. Stöd från Pakistan

Grannlandet Pakistan har anklagats av både USA och Kabul för att stötta talibanerna. Pakistan nekar, men landets stöd har varit viktigt för talibanernas offensiv, enligt Anders Fänge.

– Pakistan har givit talibanledningen skydd och tillåtit dem att befinna sig i Pakistan. Sannolikt har de även hjälpt talibanerna med militär utrustning, säger Fänge.

3. Ny strategi i norr

Norra Afghanistan har historiskt varit talibanernas svaga punkt. Här fanns på 1990-talet motståndsrörelsen Norra alliansen och en stark folklig uppslutning mot talibanerna. I norr utgör tadzjiker och uzbeker de största folkgrupperna, medan talibanerna främst består av landets största etniska grupp pashtuner. Inför USA:s uttåg har talibanerna haft god tid ändra sin strategi i norr.

– De har koncentrerat sig på att stoppa folklig mobilisering i norr, säger Fänge.

Att talibanerna har släppt in fler folkgrupper i rörelsen har banat väg för deras snabba avancemang.

– När de erövrade områden i norr på 1990-talet satte de ofta in pashtunska guvernörer. Den här gången har de arbetat för att få in andra minoriteter, som uzbeker, tadzjiker och hazarer, säger Fänge.

4. Konflikter mellan krigsherrar

De miliser och krigsherrar som slagits mot talibanerna i det förflutna är sämre organiserade och utrustade än tidigare.

– President Ashraf Ghani har motarbetat de krigsherrar som utgjorde Norra alliansen, säger Helene Lackenbauer.

– Det råder inbördes konflikter mellan krigsherrarna. Presidenten har inte gjort vad han kunnat för att ena dem. Frågan är också hur stora deras miliser är i nuläget.

5. Krigstrött befolkning

Talibanerna har framgångsrikt sänkt motståndsviljan genom att sprida propaganda om att deras trupper är betydligt större än vad som är fallet. Orken och viljan bland det afghanska folket är låg när det gäller att stå emot talibanerna.

– Det är ett härdat folk som varit i krig sedan 1979 när Sovjetunionen invaderade. Många fattiga har ingenstans att fly och har inget annat val än att acceptera villkoren, säger Helene Lackenbauer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet