Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En treårig pojke drunknade på flykt mot ett bättre liv – ”Jag tycker att vi fortfarande borde skämmas” Foto: AP/SVT

Fem år sedan bilden på Alan Kurdis kropp spreds

Publicerad

I dag är det fem år sedan bilden på Alan Kurdis kropp spreds världen över. 210 000 barn utan föräldrar har sökt asyl i Europa de senaste fem åren. Många har hamnat på gatan. Många av dem har blivit inlåsta i förvar.
Rädda Barnen anser att Europa har försummat och misslyckats att skydda de ensamkommande barnen.

En treårig pojke drunknade på flykt mot ett bättre liv. Det har i dag gått fem år sedan bilden på Alan Kurdi spreds – och hjälporganisationerna är skeptiska till hur situationen för barn på flykt i Europa hanteras.

– Jag tycker att vi fortfarande borde skämmas, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare på Unicef.

”Situationen har försämrats”

På femårsdagen publicerar Rädda Barnen en rapport kring de ensamkommande barnen. I rapporten framgår att man anser att mottagandet har försämrats.

– Situationen för de ensamkommande har försvårats betydligt sedan år 2015, både vad gäller att få uppehållstillstånd men också vad gäller deras livssituation i övrigt. Och det här ser vi både i Sverige och resten av Europa, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer