Vaka för Moralesanhängare som omkom under en demonstration i Sacaba, Bolivia, under fredagen. Foto: TT/Juan Karita

Fem döda i bolivianska protester

Publicerad

Fem personer dödades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman i Bolivia.

På den politiska arenan anklagar landets interimsregering Venezuelas och Kubas diplomater för att blanda sig i interna bolivianska angelägenheter.

Fem anhängare till den avgångne presidenten Evo Morales har dödats i samband med en demonstration utanför staden Cochabamba i provinsen Chapare. Enligt nyhetsbyrån AFP öppnade säkerhetsstyrkor eld mot demonstranterna.

Lokala hälsovårdsmyndigheter bekräftar dödstalet, och uppger att ytterligare 75 personer skadats i samband med demonstrationen. Ett hundratal personer ska ha frihetsberövats.

Den lokale polischefen säger att demonstranterna var beväpnade och att polisen försökte hindra dem från att delta i en större protestaktion.

-De (demonstranterna) använde dynamit och dödliga vapen som Mausergevär. Varken militären eller polisen är utrustade med vapen av den kalibern, säger polischefen Jamie Zurita.

Även i huvudstaden La Paz pågick under fredagen demonstrationer. Där besköt polis demonstranter med tårgas. Minst 15 personer har dött i oroligheterna som följt sedan valet.

Kubaner flygs hem

Tidigare under dagen anklagade den tillfälliga utrikesministern Karen Longaric kubanska medborgare i landet för att ha underblåst de senaste dagarnas oro i landet.

-Det har kommit in ett antal anklagelser om att kubanska medborgare har varit inblandade i dessa aggressiva handlingar som har plågat vårt land, säger hon.

Sammanlagt 725 kubaner flygs hem. Kubas utrikesdepartement tillbakavisar i ett uttalande uppgifterna om att landets läkare deltagit i protesterna och säger i stället att de blivit attackerade.

Longaric anklagar på samma sätt Venezuelas diplomater för att ha ”brutit mot diplomatiska normer”.

-All diplomatisk personal som representerar (president Nicolás) Maduro vid Venezuelas ambassad i Bolivia kommer att tillåtas att lämna landet för att ha blandat sig i interna angelägenheter, sade hon.

Protesterar mot Mexiko

Kuba och Venezuela har ställt sig bakom den avgångne presidenten Evo Morales, och hans anklagelser om statskupp i Bolivia.

Morales avgick förra helgen efter omfattande protester över hela Bolivia mot resultatet i det ifrågasatta valet den 20 oktober. Han vidhåller dock att han blivit utsatt för en maktkupp av en högerkonspiration och har sökt asyl i Mexiko, där han välkomnats av landets vänsterregering.

Longaric säger att hon kontaktat Mexikos ambassadör i Bolivia och protesterat mot att landet öppet välkomnat Morales.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.