Fem personer rapporterar ha dött i sjukdomsfall som myndigheter i USA kopplar till e-cigaretter, rapporterar The New York Times. Foto: Mike Segar/TT

Fem dödsfall i USA kopplas till e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomsfall som tros ha att göra med e-cigaretter har fördubblats i USA på bara ett par dagar och fem personer har nu avlidit efter att ha blivit sjuka. Den amerikanska folkhälsomyndigheten uppmanar människor att inte använda e-cigaretter medan man reder ut orsaken.

På fredagen offentliggjordes ett tredje, fjärde och femte dödsfall i Minnesota, Indiana och Kalifornien. Sedan tidigare har det rapporterats dödsfall i Illinois och Oregon, uppger The New York Times.

– Vi uppmanar folk att inte bruka e-cigaretter under tiden som vi genomför vår utredning, säger Dana Meaney-Delman vid USA:s folkhälsomyndighet CDC, rapporterar Buzzfeed.

450 fall utreds

CDC utreder samtidigt 450 fall av lungåkommor som kan ha utlösts av e-rökning. Det betonas att man inte vet exakt vad som ligger bakom, men de drabbade finns i hela 33 amerikanska delstater.

– Det finns verkligen många frågetecken. Det är mycket information som måste samlas in, säger Muntu Davis, talesman för hälsomyndigheten i Los Angeles, i samband med att det femte dödsfallet offentliggjordes, rapporterar Reuters.

Fördubblat antal sjukdomsfall

Tidigare i veckan rapporterade The Washington Post att sjukdomsfallen kopplade till personer som röker e-cigaretter, eller vapear, i USA fördubblats sedan de började dyka upp i förra veckan. 215 fall har kunnat kopplas till e-cigaretter, men inte till en specifik produkt eller substans.

Enligt tidningen fokuserar myndigheterna utredningen bland annat på e-cigarettsprodukter som uppges innehålla THC, ett aktivt ämne i cannabis.

Exempelvis kan brukare stoppa alla möjliga substanser i e-cigaretterna – studier visar att det är vanligt att man använder cannabisanknutna ämnen.

Centers for Disease Control and Prevention, CDC, är den myndighet som leder undersökningen och de varnar nu alla som röker e-cigaretter för att köpa produkter på svarta marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.