Fem frågor till SVT:s korrespondent om protesterna i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har demonstrationer ägt rum runtom i Libanon mot den nuvarande koalitionsregeringen. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren ger sin analys av protesterna och läget i stort.

Vad händer just nu i Libanon?

De spontana protesterna började i torsdags efter att regeringen presenterat nya besparingar samt en ny skatt på whatsapp-samtal. Regeringen tog snabbt tillbaka whatsappskatten – men protesterna spred sig över landet och vidgades till att gälla allmänna levnadsförhållanden och den vidspridda korruptionen.

Vad vill demonstranterna?

Trots att nära 30 år gått sedan inbördeskrigets slut fungerar fortfarande inte normal infrastruktur som el, vatten och sophantering ordentligt här i Libanon. Samtidigt har landet en av världens största statsskulder. Demonstranterna vill ställa politikerna till svars för misslyckandet.

Har det varit våldsamt?

Efter premiärministerns tal i fredags blossade våldet upp på flera håll och polisen använde tårgas och gummikulor. Mängder av demonstranter har skadats och många har gripits. Två syriska arbetare dog efter att demonstranterna tänt eld på en butik. Med brinnande bildäck och krossade skyltfönster började Beirut likna en stad under belägring.

Vilka är demonstranterna?

I ett land där befolkningen ofta delas in i religiösa grupper har protesterna förenat människor från alla håll. Libanons politiska system innebär att presidenten är kristen, premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim. Men demonstranter från alla grupper har deltagit i protesterna .

Vad säger regeringen?

Libanons premiärminister har givit sina samarbetspartners till i morgon måndag att acceptera ett reformpaket, och har indikerat att han annars kommer att avgå  eller ombilda regeringen. Fyra ministrar avgick under natten till i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.