Fem gripna för terrorplaner i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Fem män har gripits i sydvästra Finland misstänkta för att ha planerat ett terrordåd. Enligt polisen hade männen bildat en högerextremistisk gruppering och samlat på sig både vapen och sprängämnen.

Det var i tisdags som männen greps i staden Kankaanpää efter stor polisinsats som bland annat involverade pansarfordon. De fem männen, som är mellan 23 och 26 år, misstänks för förberedelse till terrorbrott och för att ha hanterat sprängmedel i terrorsyfte.

I de husrannsakan som gjorts har både pistoler, gevär och dynamit hittats.

Span i två år

Enligt finländsk polis bildar männen tillsammans en radikal högerextremistisk gruppering. Men vad eller mot vem det planerade terrordådet var riktat mot vill man inte svara på. På en presskonferens på fredagen bekräftade polisen att landets säkerhetspolis tillsammans med Europol spanat på männen i två års tid.

– Det har hittats material hos dem som i kombination med vad som framkommit i förundersökningen stärker uppfattningen om att de misstänkta har radikaliserats och som också ger anledning att misstänkta dem för terroristbrott, säger poliskommisarie Toni Sjöblom.

Kända av polisen

Männen är kända av polis sedan tidigare men har inte deltagit i någon organiserad högerextremism i Finland. Enligt polisen har de har försökt hålla sig under radarn och har inte varit aktiva i sociala medier eller deltagit i demonstrationer.

Tre av personerna är sedan tidigare dömda för misshandel och tre av dem har avtjänat kortare fängelsestraff för olika våldsbrott. De misstänkta grundade i oktober i år en ideell förening där syftet bland annat är att syssla med kickboxning och kampsporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.