Fem röster från Butja: ”Människor begravs i sina trädgårdar”

Uppdaterad
Publicerad

I staden Butja utanför Kiev avslöjas nu otroliga grymheter när allt fler dödade civila hittas runt om i staden. En av dem som dödats är 20-åriga Dmytri Chaplygyn.

– De bröt sig in och förde bort honom. Han hittades i dag, säger Vitaliy Shulipenko, en familjemedlem till Dmytri Chaplygyn.

Ryssland står inför en våg av fördömanden efter att alltfler bevis dyker upp om vad som verkar vara avsiktliga mord på civila i Butja, en stad utanför Kiev.

Vittnesmål som bland annat SVT:s utrikeskorrespondenter har varit med att dokumentera beskriver grymheter som tyder både på tortyr och avsiktliga avrättningar.

En månad av ovisshet

En av dem som dödats är 20-åriga Dmytri Chaplygyn. Efter en månad av ovisshet har nu hans familj hittat hans lik.

– Han hittades idag, säger Vitaliy Shulipenko, en familjemedlem till Dmytri Chaplygyn.

– De bröt sig in och förde bort honom. Vad som hände honom sen, det vet ingen.

Vladyslav Minchenko som egentligen är målare, och Anatoliya Fedoruk som är Butjas borgmästare, hjälper nu båda till att föra bort de kroppar som inte tidigare gått att flytta.

– Krig är ett brott i sig, men det finns regler för krigföringen. Här har man dödat civila avsiktligt, säger Anatoliya Fedoruk om det som skett i hans stad.

Omvärlden reagerar

Flera världsledare har fördömt händelserna i Butja, och reagerat både med utökade sanktioner och utvisat ryska diplomater.

USA:s president Joe Biden har även kallat Rysslands president Vladimir Putin för en krigsförbrytare, och uppmanat till att ställa honom inför rätta för krigsbrott i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.