Parlamentsledamoten Alessandro Di Battista (i mitten) tillsammans med Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio (höger) och partikollegan Roberta Lombardi (vänster) vid ett kampanjmöte i Rom. Foto: TT

Femstjärnorna hoppas på stjärnsmäll i italienska valet

Uppdaterad
Publicerad

Femstjärnorna har utan tvivel skakat om den italienska politiken. I helgens val kan de bli Italiens största parti.

Mitt i Socialdemokraternas starka fäste Toscana är SVT Nyheter med när partiet kampanjar in i det sista för att vinna nya väljare.

Jag har inget emot dem, fast jag gillar dem inte heller. Men kanske borde vi låta Femstjärnorna försöka styra och döma de först därefter, säger restaurangägaren Riccardo Gragnoli.

Han tar två steg ut från sin lilla restaurang, som doftar av ostar och torkad skinka, ute på lilla, lilla torget i byn Laterina. Här förbereds en liten scen med strålkastare där en av Femstjärnerörelsens stjärnor kommer stå om några timmar. Snön som överraskat nästan hela landet ligger fortfarande kvar.

– Vädret är galet, precis som det här valet, säger Riccardo Gragnoli. 

Tappat känslan

Liksom som vädret verkar ha tappat känslan för norr och söder, så har många väljare tappat känslan för höger och vänster. I stället är det partiet som säger sig vara varken eller, de fem stjärnorna, som blivit nya kompassen för många italienare. Partiets rörlighet och förmåga att locka väljare från alla håll med både typisk höger- och vänsterpolitik, gör det svårt att sätta en etikett. Oftast har etiketten blivit populistiskt.

– Jag har inte förstått vad man menar med populist. Är det om man tillfredsställer människors behov? Om det är så har jag inget emot att bli kallad populist. Demokrati innebär att vinna alla röster från de medborgare som stödjer oss, säger Alessandro Di Battista.

Han är parlamentsledamot och en av bara fem medlemmar i partitoppen, direktoratet. Vi träffar honom några timmar innan han ska gå upp på den lilla scenen i Laterina. Kritiken mot partiet kan sammanfattas med att de är skrikiga amatörer, som inte ens kan styra de städer de har borgmästare i – Rom och Turin. Hur ska de då kunna styra ett helt land. Har de tillräcklig erfarenhet att klara uppgiften?

– Det är inte konstigt att vi vunnit i städer med problem. De som styrde Rom tidigare lämnade efter sig 15 miljarder euro i skulder. Visst har vi svårigheter, men det var väntat. I dag är Turin en välskött stad. Om nån tycker vi är dåliga på att styra så kan de ju rösta på andra partier, säger han.

Stort missnöje

Att han valt lilla Laterina, med drygt 3.000 invånare, att hålla ett av sina sista valmöten har sin förklaring. En före detta minister i den socialdemokratiska regeringen kommer härifrån. Hennes pappa satt i styrelsen för en bank som gick i konkurs och drog många småsparare med sig. Här finns ett stort missnöje att skörda röster från.

Femstjärnorna uppfattas av många som mer hederliga än de andra. Därför var skadeglädjen stor hos de andra partierna när det nyligen uppdagades att flera av partiets folkvalda brutit mot interna etiska regler, som tvingar politikerna att sätta av hälften av sina arvoden i en fond som ska gå till att stärka företagande i landet.

– De gjorde inget olagligt, men de bröt mot vår etiska kod och jag är mycket arg, jag har själv betalat in 210.000 euro av min lön, säger Di Battista.

Kastade ut politiker

Partiet kastade ut en rad politiker efter avslöjandet som fyllde de italienska tidningarna bara några veckor före valet.

– Men det som hände har stärkt oss. Hederligheten hos en politisk rörelse beror inte på om man har interna problem eller inte. Hederligheten bygger på hur man hanterar interna problem, säger han.

För en del går inte partiets löften ihop. Grillo säljer rök, står det sprayat på en betongmur strax utanför Laterina. Grillo, Beppe Grillo är komikern som grundade partiet men som lämnat rollen att styra partiet åt andra. De vill sänka skatterna för företagare. De vill införa medborgarlön. De vill välkomna flyktingar, men skicka tillbaka migranter utan asylskäl. De vill omförhandla EU-fördragen, och möjligen ha en omröstning om att lämna euron. Men EU-kritiken har mildrats sedan Beppe Grillo trätt tillbaka som partiledare.

– Vi tror på EU-projektet. Jag tillhör själv Erasmus-generationen. Men vi har samlat ihop tillräckligt med namnunderskrifter för att hålla en rådgivande folkomröstning om att lämna euron. Om vi vinner valet kommer Italien ha en starkare förhandlingsposition i EU som vi kan använda för att omförhandla en del av EU-fördragen. Men en folkomröstning om euron ser vi bara som en sista utväg.

Inga säkra prognoser

Kampanjvagnen med stjärnor på rullar långsamt upp för branta backen till Laterinas lilla torg. Di Battista kliver ut och ropar godkväll, ”buona sera!” Ett kallt regn som möter honom och de med uppfällda paraplyer i blandade färger som samlats runt husbilen. Många italienare har följt väderleksprognoserna med häpnad senaste veckan. Snö i mars är inget annat än en sensation här.

Några säkra prognoser för valutgången har däremot inte funnits senaste tiden. Den sista är två veckor gammal, och vad som hänt sedan dess kan man bara gissa. Di Battista, som nu kliver fram på den lilla scenen med en mikrofon, tror på en riktig stjärnsmäll i valet. Frågan hänger i luften – om valresultatet på måndag kan bjuda på lika stora överraskningar som det ovanliga vårvädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.