Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Provtagningsstation för covid-19 på Arlanda flygplats. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

FHM vill införa krav på negativt covidtest för resenärer från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill införa krav på negativt covidtest för personer som reser in till Sverige från Kina. Det uppger myndigheten i ett pressmeddelande under tisdagen.

FHM skriver att det ”epidemiologiska läget i Kina när det gäller covid-19 är oklart och att resandet från landet öka kraftigt under de kommande veckorna”. Därför ber man regeringen att förbereda för krav på att personer som reser till Sverige från Kina ska kunna visa upp intyg på att de testat negativt för covid-19.

De som föreslås omfattas av reglerna är personer över 12 år och tredjelandsmedborgare, vilket innebär personer bosatta utanför EES-länderna och Schweiz. FHM  skriver att det är viktigt med ett gemensamt agerande på EU-nivå och att deras hemställan ska ses som en förberedelse inför en rekommendation från EU.

– Det här ska ses som en möjlig smittskyddsåtgärd mot bakgrund av att vi för närvarande inte har så mycket information om det epidemiologiska läget i Kina. Det gäller inte minst om det cirkulerar andra virusvarianter där än de som finns i övriga världen, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

I fredags meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) att den svenska regeringen för dialog med andra europeiska länder för att en sådan reglering ska vara så samstämmig som möjligt i EU. Sedan tidigare har bland annat Italien och USA infört krav på negativt covid-test för personer som rest från Kina.

Från kinesiskt håll har ländernas agerande kritiserats. Kinas utrikesdepartementet anser att det är oacceptabelt och säger att landet kan komma att ”vidta motåtgärder”.

3 frågor om Covid-situationen i Kina:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu brottas Kina med kanske det största utbrottet av covid-19 i landets historia. SVT:s Asienkorrespondent är på plats och berättar hur läget är just nu. Foto: Alex Plavevski/TT, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.