Foto: TT

Regeringen förbereder krav på negativt test för inresa från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder har infört krav på negativt covid-test för inresa från Kina efter en ökad spridning av covid-19 i landet. Nu säger regeringen att resenärer från Kina bör vara beredda på att beslut om detsamma kan fattas ”med kort varsel” för inresa till Sverige.

Man skriver att man för dialog med andra europeiska länder för att reglerna i de olika EU-länderna ska vara så liknande som möjligt.

– Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera situationen i Kina och konsekvenserna för Sverige samt komma med förslag på åtgärder, inklusive eventuella inreserestriktioner. Vi är förberedda på olika scenarier och har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten, skriver socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Italien och USA infört obligatoriska tester för samtliga personer som rest från Kina. Detsamma kommer att gälla i Spanien, Frankrike och Storbritannien.

3 frågor om Covid-situationen i Kina:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu brottas Kina med kanske det största utbrottet av covid-19 i landets historia. SVT:s Asienkorrespondent är på plats och berättar hur läget är just nu. Foto: Alex Plavevski/TT, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.