Flera personer hade samlats utanför rätten på torsdagen för att kräva frihet och upprättelse för den dömde 21-åringen. Foto: OSCAR RIVERA/AP/TT

Fick 30 års fängelse efter missfall – dom omprövas i El Salvador

Publicerad

En ung kvinna i El Salvador dömdes till 30 års fängelse för mord – efter att hon ska ha fått missfall. Nu omprövas domen mot den i dag 21-åriga kvinnan.

Abort är totalförbjudet i El Salvador – oavsett omständigheter. Landets restriktiva abortlagar har uppmärksammats på nytt i och med att en fängelsedom mot en ung kvinna, som hävdar att hon fick missfall, nu prövas på nytt. Det rapporterar bland andra CNN och The Guardian.

Hittades medvetslös

Det var 2017 som kvinnan dömdes till 30 års fängelse för mord efter missfallet. Året innan hade 18-åringen hittats medvetslös och blödande – varpå kvinnans mamma förde henne till akuten. Enligt kvinnans försvarare, som CNN pratat med, angav läkarna kvinnan till myndigheter då de såg tecken på en födsel, men inget barn.

I februari släpptes den i dag 21-åriga kvinnan efter att ha avtjänat 33 månader i fängelse, då El Salvadors högsta domstol gick med på att ompröva hennes fall. Den nya rättegången började om igen under torsdagen.

”Jag har sagt till er alla att jag är oskyldig. Mitt mål är att fortsätta studera. Jag ber åklagarna att ha det i åtanke”, sa hon i rättssalen enligt CNN.

Kvinnan har hela tiden hävdat att hon inte visste om att hon var gravid, och att graviditeten var ett resultat av en våldtäkt.

Bevis från vittnen

Under torsdagen sa kvinnans försvar till CNN att de är hoppfulla inför prövningen. Elizabeth Deras, en av försvarsadvokaterna, uppgav att personer som vittnade förra månaden presenterade bevis som pekar på att barnet dog från komplikationer under födseln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer