Imelda Cortez, till höger, blir omfamnad av en anhörig efter att hon blivit friad från mordmisstankar efter att ha fött ett barn för tidigt. Foto: Marvin Recinos/TT

Mamma frias från mordförsök efter att ha fött barn för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Hon våldtogs av sin far och blev gravid, utan att ha vetat om det. När barnet föddes anklagades hon för att ha försökt göra abort, men nu frias 20-åriga salvadoranskan Imelda Cortez i domstol.

– Vi vet att Imelda inte har begått något brott, säger hennes advokat Keyla Caceres till AFP.

Imelda Cortez, vars barn föddes oplanerat på en latrin i ett fattigt område på landsbygden, har varit fängslad i över ett och ett halvt år i väntan på rättegång.

Rätten slog fast att hon inte visste om att hon var gravid. När hon lämnade barnet på latrinen och sökte vård på sjukhus misstänkte läkare att hon försökt att genomföra en abort.

Imelda Cortez anklagades för försök till mord och riskerade 20 år i fängelse. Hon blev gravid vid 17-års ålder efter att under flera år ha våldtagits av sin styvfar, vars faderskap senare har bekräftats genom ett dna-test. Han sitter nu frihetsberövad och väntar rättegång, meddelar åklagare.

Har en av de hårdade anti-abortlagarna i världen

När Imelda Cortez på måndagen släpptes ut ur fängelset möttes hon av jublande släktingar och mänskliga rättighetsaktivister.

El Salvador har några av de hårdaste anti-abortlagarna i världen, med straff på upp till 40 år. Det är förbjudet att avbryta en graviditet även efter våldtäkt, vid fara för moderns liv eller vid allvarliga fosterskador.

Det finns omkring 20 kända fall där kvinnor avtjänar straff på mellan 15 och 30 år misstänkta för att ha försökt göra abort.

Förra året kom president Salvador Sanchez Ceren med ett lagförslag om att tillåta abort vid våldtäktsfall, eller då moders liv hotades, men landets kongress röstade ner förslaget.

ABORT I VÄRLDEN

Varje år genomomförs drygt 40 miljoner aborter runt om i världen, enligt Världshälsoorganisationens (WHO) uppskattningar. Av dessa är ungefär hälften osäkra aborter, varav nästan alla äger rum i utvecklingsländer.

Omkring 47 000 kvinnor dör varje år av komplikationer efter osäkra aborter. Sådana dödsfall utgör närmare 13 procent av den totala mödradödligheten.

Enligt Världshälsoorganisationens uppskattningar leder inte en kriminalisering till att färre aborter genomförs. Den uppskattade abortfrekvensen är till exempel 32 per 1 000 kvinnor i Latinamerika, där de flesta länder har någon typ av förbud, mot 12 per 1 000 kvinnor i Västeuropa, med generellt tillåtande lagar.

De länder som har totalförbud mot abort, utan undantag, är El Salvador, Nicaragua, Chile, Dominikanska republiken, Vatikanstaten och Malta.

Den generella trenden i världen under de senaste två decennierna har gått mot lättande av abortrestriktioner. 2013 tillät ungefär två tredjedelar av alla länder abort när moderns mentala eller fysiska hälsa är hotad.

Källa: WHO, Amnesty, FN, RFSU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.