Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen vill flytta, men det här är verkligheten” säger Satyendra Prasad som representerade Fiji på COP27.

Fiji flyttar 48 byar på grund av klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

De stigande vattennivåerna och frekventa cyklonerna tvingar stora delar av Fiji att flyttas inåt land. Nationen har utvecklat en utförlig plan för att, till en början, flytta på 48 kustnära byar.

De stora klimatutmaningarna har diskuterats vid FN-konferensen COP27 i Egypten. En stridsfråga har varit hur utsatta länder ska anpassa sig till klimatförändringar.

Ett av länderna som är mest utsatt, och som behöver anpassa sig snabbt, är önationen Fiji i Stilla Havet. Där stiger havsnivåerna ungefär tre gånger snabbare än genomsnittet i världen, och kustnära samhällen tvingas flytta inåt land. Enligt den nationella handlingsplanen ska 48 byar helt och hållet omlokaliseras till en säkrare plats.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

– De 48 är inte nödvändigtvis alla byar som måste flyttas, men det är de som det är mest bråttom med, säger Fjiis FN-ambassadör Satyendra Prasad, som SVT:s reporter har träffat på klimatkonferensen i Egypten.

Hör Prasad berätta om utmaningarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet