Willy Salvador korsfästs i byn San Juan, i norra Manila. Foto: TT

Blodig påsk på korset i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Blodet stänker, korsfästelserna sänds direkt och souvenirförsäljarna gör storvinster. I Filippinerna har Jesu lidande blivit något av en kommersiell framgång.

De senaste tio åren har Willy Salvador skaffat sig en smärtsam tradition på långfredagen. Han grimaserar tyst när metallspikarna hamras genom händerna där han ligger med armarna utsträckta ovanpå ett träkors.

– Jag vet att du inte tror mig, men Gud har hjälpt mig att återhämta mig från ett nervöst sammanbrott. Det här är mitt sätt att tacka honom, säger den 59-åriga fiskaren till nyhetsbyrån AFP.

Sänds live

På flera håll runt om det i huvudsak katolska Filippinerna iscensätts Jesu korsfästelse på långfredagen. Kyrkan ogillar den extrema traditionen, som för djupt troende handlar om botgöring och om att få sina böner hörda, men den lockar samtidigt tusentals besökare.

Tv-skärmar visar korsfästelserna och vid kullen med tre träkors i byn San Pedro gör försäljarna stora affärer av souvenirtröjor, läsk och solhattar. Den katolska kyrkan förespråkar alternativ till botgöring, såsom att avstå från arbete eller från att äta kött.

– Kyrkan vill inte uppmuntra till dessa handlingar eftersom Jesus Kristus redan genomgått detta för oss. Det finns ingen anledning att upprepa det, säger fader Douglas Badong till AFP.

Fakta: Blodig tradition

Traditionen att iscensätta Jesu korsfästelse äger rum i Filippinerna varje år. Den som korsfästs sägs bli belönad av Gud. Tusentals åskådare och besökare tar sig till platserna där korsfästelser äger rum, främst i Pampangaprovinsen i regionen Centrala Luzon.

Traditionen i San Fernando i Pampanga går tillbaka till 1962 och sedan dess har det religiösa evenemanget vuxit enormt.

Katolska ledare i Filippinerna fördömer traditionen, och de får medhåll av hälsotjänstemän. Sjukvårdspersonal finns redo för att ge första hjälpen till de som kollapsar av värme, smärta eller uttorkning. Enligt de korsfästa själva kan det ta upp till två veckor för såren att läka.

Källa: CNN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.