Filippinernas president Rodrigo Duterte. Foto: AP/TT

Filippinernas president Duterte förbjuder offentlig rökning

Publicerad

Filippinernas president Rodrigo Duterte har skrivit under en exekutiv order som förbjuder rökning på offentliga platser i landet. Förbudet gäller både inomhus och utomhus och den som bryter mot det riskerar upp till fyra månaders fängelse.

I förbudet ingår också den nuvarande regleringen mot tobaksreklam som kan ge böter på upp till 400.000 filippinska pesos, ungefär 70.000 svenska kronor, eller tre år i fängelse, rapporterar The Guardian

Ordern gäller även att sälja cigaretter inom 100 meter från skolor eller andra platser där barn befinner sig, rapporterar TT.

Speciell polis mot rökning

Det kommer upprättas rökrutor för myndiga rökare, som störst 10 kvadratmeter, och polisiära arbetsgrupper kommer sättas samman i filippinska städer för att se att förbudet efterlevs.

LÄS MER: Duterte anmäld för brott mot mänskligheten

Duterte var själv en storrökare innan han slutade på grund av att han diagnostiserades med sjukdomen Morbus Buerger som kan leda till att blodkärlen täpps igen.

Krig mot drogerna i landet

President Duterte har sen han tillträdde i maj 2016 gjort sig känd för sitt krig mot droger i landet.

Under perioden juli 2016 till april 2017 uppges omkring 9 000 personer, som anklagas för att ha koppling till droger, ha dödats av poliser och okända gärningsmän.

Mördandet har sanktionerats av presidenten som också utlovat straffrihet till de poliser som deltar i utrensningarna.

– Jag kommer att vara hård. Jag kommer att vara en diktator – ingen tvekan om det. Men bara mot ondskans krafter – kriminalitet, droger och korruption inom regeringen, sa han efter att valresultatet blev känt, enligt CNN.

LÄS MER: Duterte liknar sig själv vid Hitler

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer