Daniela Lindgren fast i finska Nyland: ”Jag är glad över regeringens beslut”

Publicerad

Poliser och värnpliktiga soldater bevakar nu vägar och tåg runt finska Nyland efter att regeringen beslutat att isolera landskapet. Daniela Lindgren bor med sin man och fyra barn inom avspärrningarna i tätorten Ekenäs.

– Jag är glad över det här beslutet, säger hon.

Familjen Lindgren har ställt om till det nya, avskärmade läget. Barnen får distansundervisning i hemmet och de vuxna går bara ut för att jobba eller handla.

– Jag jobbar som vårdare på ett boende där det finns personer som tillhör riskgrupper och är extra försiktig så att jag inte tar med mig något hem till dem, säger Daniela Lindgren.

Coronapandemin

”Människors hälsa är viktigare än ekonomi”

I fredags gav den finska riksdagen klartecken för regeringens förslag om att isolera Nyland, där Helsingfors ingår, från de övriga delarna av landet. Fritids- och nöjesresor till och från landskapet förbjuds under tre veckor, medan arbetsresor fortfarande är tillåtna.

– Jag tycker det är jätteviktigt och är glad över att regeringen i Finland tagit det här beslutet för att verkligen försöka stoppa spridningen. Trots att det får ekonomiska följder är människors hälsa det viktigaste, säger Daniela Lindgren.

Svårare att hjälpa sin pappa

En del personer i Daniela Lindgrens bekantskapskrets har uttryckt besvikelse över att de inte kan resa till sina sommarstugor under påsken, men själv tycker hon inte att hon begränsats särkilt av det nya reglerna.

– Vi har inte påverkats så mycket. Det enda jag tänker på är att jag kanske inte kan besöka min pappa och hans fru som bor på andra sidan gränsen om de behöver hjälp med något. Men deras närbutik har börjat köra ut varor, så de kan i alla fall få hjälp med att handla, säger hon.

Sju personer i Finland har dött till följd av covid-19 och 1165 är konstaterat smittade, enligt siffror från John Hopkins University.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet