Finland kommer som första land i världen att erbjuda vaccin mot fågelinfluensa. Foto: Johan Nilsson/TT

Finland börjar vaccinera mot fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Finland kommer att erbjuda vaccin mot fågelinfluensa. Enligt EU-kommissionen är Finland först ut i världen med vaccinet.

Vaccinet kommer att erbjudas till personer som är över 18 år och som på grund av sitt jobb eller ”andra omständigheter” riskerar att smittas, skriver finska institutet för hälsa och välfärd, THL.

Det handlar bland annat om personer som jobbar med fjäderfän, hanterar döda vilda fåglar och personer som varit i kontakt med människor med misstänkt smitta.

Bakgrunden är att fågelinfluensatypen H5N1 har kopplats till allvarlig sjukdom och dödsfall hos människor, även om det inte finns några bekräftade fall i Finland.

I Finland har däremot fågelinfluensaviruset, precis som i många andra länder, konstaterats hos vilda djur och djur på farmer.

EU-kommissionen uppger att Finland är det första landet i världen att börja med vaccin mot fågelinfluensa, enligt Reuters.

Finland har genom EU anskaffat 20 000 vaccin som ska räcka till två doser för 10 000 personer.

Vaccinet fick försäljningstillstånd i EU april 2024, det utvecklades för att förhindra spridning av fågelinfluensavirus av undertyp H5, enligt THL.

H5N1-viruset har de senaste åren orsakat att flera hundra miljoner fjäderfän dött eller behövt avlivats.

Samtidigt har fågelinfluensaviruset i en allt större utsträckning spridits till andra däggdjur och i vissa fall till människor, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.