Tre elever tröstar varandra utanför skolan i Jokela, där nio personer dödades i en skolskjutning 2007. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Finland drabbat av flera skolskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte första gången Finland skakas av skottlossning i skolmiljö.

De mest dödliga skjutningarna inträffade 2007 och 2008, då nio respektive elva människor dödades.

1989 inträffade den första kända skolskjutningen i Finland, på en skola i Rauma. En 14-årig elev sköt då två andra elever till döds med ett vapen som tillhörde hans far.

I november 2007 dödades åtta personer på en skola i Jokela i Tusby kommun när en 18-årig elev sköt omkring sig. Sex av dem var elever, en var sjuksköterska och en rektor. Tolv andra personer skottskadades. Gärningspersonen, som enligt uppgifter ska ha utsatts för mobbning under lång tid, tog sedan sitt eget liv.

Skolskjutningen i Finland

I september 2008 gick en 22-årig elev in på en yrkesskola i Kauhajoki, Finland, och öppnade eld med ett halvautomatiskt vapen mot elever som skrev ett prov. Elva personer dog, inklusive skytten som även han ska ha utsatts för mobbning. Även i det här fallet tog gärningspersonen sitt eget liv.

I mars 2012 avlossade en ung man flera skott mot ett klassrum på en skola i Orivesi, nära Tampere. Ingen fick allvarliga fysiska skador, men gärningsmannen ska ha skottskadat en person innan han kom till skolan.

2016 häktades en 21-årig kvinna från Helsingfors, misstänkt för att ha planerat ett massmord i en skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Finland

Mer i ämnet