Belarus president Aleksandr Lukasjenko och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: AP/TT

Finland: Enighet om sanktioner mot Ryssland och Belarus

Uppdaterad
Publicerad

EU har enats om straffåtgärder mot både Ryssland och Belarus.

Förgiftningen av Aleksej Navalnyj ska leda till sanktioner, uppger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

EU-ländernas utrikesministrar är ”politiskt överens” om sanktionerna, meddelar Haavisto från måndagens möte i Luxemburg.

– Ryssland har inte varit samarbetsvilligt i att utreda det här fallet, säger utrikesministern enligt finländska nyhetsbyrån STT.

En lista ska nu tas fram över vilka ryska företrädare som föreslås bli straffade i form av inreseförbud till EU och en frysning av eventuella tillgångar.

Vapensanktioner

– Det är personer i den ryska förvaltningen som anses vara inblandade i utveckling, lagring och distribution eller ansvariga för att avföra Novitjok-giftet från lagren, säger Haavisto.

Sanktionerna sker inom ramen för EU:s åtgärder mot personer som brutit mot förbudet mot kemiska vapen.

Enligt Haavisto finns även enighet om att utöka sanktionerna mot Belarus och då även göra det möjligt att inkludera landets diktator Aleksandr Lukasjenko. Utökningen kommer enligt den finländske ministern att ”ta några veckor”.

”Attackerar åldringar”

I ett gemensamt uttalande från mötet uttrycker EU-länderna sin ”beredskap att vidta ytterligare restriktiva åtgärder mot företag och högt uppsatta myndighetsföreträdare, inklusive Aleksandr Lukasjenko, om inte situationen förbättras”.

”Kravallpolis i Minsk fortsätter att attackera åldringar och kvinnor. Det är tid för en annan inställning”, skrev litauiske utrikesministern Linas Linkevicius på Twitter efter fortsatt myndighetsvåld mot demonstranter i söndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.