Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkietkorrepondent Thomas Thorén berättar om läget för Sveriges Natoansökan, och Finlandskorrespondent Liselott Lindström om hur medlemskapet kan påverka Sverige.

Finland godkänns som Natomedlem – Turkiet har gett grönt ljus

Uppdaterad
Publicerad

Ett sista avgörande beslut har fattats: Turkiets parlament har godkänt Finlands Natoansökan. Därmed återstår i princip bara formaliteter innan Finland kan bli medlem i alliansen.

Alla måste vara överens när en ny medlem ska släppas in i Nato. I och med det turkiska parlamentets ja är så fallet – alla 30 medlemsländer har godkänt Finland.

Det turkiska parlamentet röstade igenom beslutet efter en långdragen process under torsdagskvällen. Men strax innan 23 avgavs sedan 276 röster på under tre minuter. Samtliga röstade för.

Turkiets beslut kommer bara några dagar efter att det ungerska parlamentet godkänt Finlands Natoansökan med 182 ja och sex nej.

Flera turer kvar

Beskedet kommer strax innan tolvslaget finsk tid, ändå beskriver SVT:s Finlandkorrespondent Liselott Lindström en entutiastisk stämning i Helsingfors.

– Det här är absolut ett stort steg och något man väntat på, säger hon.

Det dröjer dock ytterligare ett tag innan Finland formellt upptas i Nato. Turkiet ska meddela försvarsalliansen om att Finland godkänts, varpå Nato kan skicka en formell inbjudan.

Därefter ska Nordatlantiska fördraget skrivas in i den finländska lagstiftningen, ett anslutningsdokument ska signeras och skickas till Washington. När allt det är gjort blir Finland det 31:a medlemslandet i Nato.

Stoltenberg: ”Gör Nato-familjen starkare”

På Twitter tackar Finlands president Saul Niinistö samtliga 30 länder för deras ”förtroende och stöd”.

”Finland kommer att vara en stark och kapabel allierad som engagerar sig i alliansens säkerhet,” skriver han.

Han skriver samtidigt att Finland ”ser fram emot att välkomna Sverige som medlem så snart som möjligt”.

Turkiets godkännandet välkomnas även av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

”Det här kommer att göra hela Nato-familjen starkare och säkrare”, skriver han på Twitter.

Turkietkorrespondenten: Parlamentet kritiserade Sverige

Enligt SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén är beslutet väntat och säager att Turkiet under hela processen sett positivt på ”Finlands inställning”. Han uppger samtidigt att debatten som föregick beslutet präglats av kritik riktad mot Sverige.

– Framförallt Erogans parti och det nationalistiska partiet MHP använde sin tid för att rikta kritik mot Sverige och underströk att Sverige inte lever upp till Turkiets krav, säger Thorén.

Sverige ansökte i maj 2022 om att gå med i Nato och blev i somras gemensamt inbjudna. Sverige har ännu inte godkänts av vare sig Turkiet eller Ungern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.