Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges stadsmissioner. Foto: Janerik Henriksson/TT

Finland halverade sin hemlöshet – så gjorde landet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 30 000 personer tros vara hemlösa i Sverige. Det är en siffra som varit relativt konstant de senaste 30 åren. Men i vårt grannland i öst kan man ha hittat lösningen. I Finland har antalet hemlösa halverats sedan 2008.

Om fyra år ska dessutom ingen person vara bostadslös i Finland, enligt landets nollvision. I Sverige finns ingen liknande vision, men den strategin som använts för att få ner hemlösheten i Finland är något som även börjat implementeras av den svenska regeringen.

Det handlar om modellen Bostad först – tanken att man ska kunna få ett boende innan det ställs krav på att man tar itu med till exempel missbruksproblem.

Finland har haft den strategin sedan 2008 och sedan dess har antalet hemlösa mer än halverats. Samtidigt finns det andra saker som sannolikt hjälpt till att få bort hemlösheten.

– I Helsingfors ser boendesituationen ganska annorlunda ut än i till exempel Stockholm. Här har staden egna hyresbostäder med lägre hyra för låginkomsttagare, och öronmärkta lägenheter för just bostadslösa, säger SVT:s Finlandkorrespondent Liselott Lindström.

”Att ha en bostad ses som en mänsklig rättighet”

I den svenska regeringens strategi för att motverka hemlöshet är punkten om att modellen Bostad först ska införas nationellt med. Att få ner hemlösheten är ett arbete som kan ta tid, men det långsiktiga tänket är något som just Finland satsat på.

– Man ser bostad som en mänsklig rättighet. Man har insett att genom att ge folk en bostad kan man förebygga många andra av samhällets problem, säger Liselott Lindström.

Vilka lärdomar kan Sverige dra av Finlands framgångar? Se Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Sveriges stadsmissioner, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.