Finlands utrikesminister Timo Soini Foto: TT

Finland har utrett Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag överräcks en utredning om effekterna av ett Natomedlemskap till Finlands utrikesminister Timo Soini. Ansvariga för utredningen är den franske forskaren François Heisbourg och den svenske före detta ambassadören Mats Bergquist.

Det var under regeringsförhandlingarna som det beslutades om att göra en särskild Natoutredning i samband med den utrikes- och säkerhetspolitiska utredningen.

Det har funnits politiker och professorer som tycker att Sverige och Finland borde gå med i Nato samtidigt. Bland de svenska partierna är Allianspartierna för ett Natomedlemskap, medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna säger nej.

I en intervju i Dagens Nyheter, publicerad i går, varnar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att Ryssland kommer vidta militära åtgärder om Sverige väljer att gå med i Nato.

– Om Sverige beslutar sig för att gå med i Nato så tror vi inte för den skull att svenskarna kommer att anfalla oss. Men då den svenska infrastrukturen i det läget kommer att vara underställd Natos högsta kommando kommer vi naturligtvis att vid våra nordliga gränser vidta nödvändiga militärtekniska åtgärder, eftersom det på andra sidan gränsen finns ett militärpolitiskt block som betraktar Ryssland som ett hot, säger han till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer