Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen under mötet med den amerikanska försvarsministern Lloyd Austin. Foto: Mandel Ngan/AFP/TT

Finland: Inte rätt läge för Natoansökan nu

Publicerad

Nu är inte rätt tidpunkt att ansöka om Natomedlemskap, det sa Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen när han träffade USA:s försvarsminister Lloyd Austin i Washington igår, rapporterar Svenska Yle.

– Nu är Natos främsta bekymmer att se hur läget i Ukraina kan lugnas ner. Så just nu är inte rätt tidpunkt att ansöka om Natomedlemskap, svarade Kaikkonen när frågan om ett framtida finländskt Natomedlemskap kom upp under samtalet med Austin.

Opinionen i Finland för ett Natomedlemskap har ökat – enligt Yles mätning som gjordes i slutet av februari, innan Rysslands invasion av Ukraina, är 53 procent av befolkningen positiva till att gå med. Det är en stor svängning från 2017 då en liknande undersökning bara gav 19 procent positiva till Natomedlemskap. Också i Sverige har opinionen för Natomedlemskap ökat, visar SVT/Novus-undersökning som gjordes två dagar efter invasionen.

Under tisdagen meddelade Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) att det i nuläget inte är aktuellt för Sverige att ansöka om Natomedlemsskap. Statsministern sa då att en svensk Natoansökan riskerar att destabilisera säkerhetsläget ytterligare.

Uttalandet har väckt reaktioner inte minst i Finland, som just nu analyserar vilka effekter en finländsk ansökan skulle få med hänsyn till Rysslands krig i Ukraina.

Nära samarbete

Antti Kaikkonen vill inte kommentera Anderssons beslut men poängterade att Finland och Sverige gör sina egna val.

– Samtidigt är det viktigt att vi håller varandra underrättade. Jag är ofta i kontakt med kollegan Peter Hultqvist, sade försvarsminister Kaikkonen.

Även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har den senaste tiden framhållit vikten av att stärka samarbetet med Finland.

– Det går att ytterligare fördjupa samarbetet. Hur det i så fall kan gå till får vi återkomma till, men att Sverige och Finland ska ta sig igenom den här situationen tillsammans var något som jag kände väldigt tydligt i samtalen vi hade, säger Peter Hultqvist i SVT:s Morgonstudion på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.