Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Finland. Foto: SVT

Finland tillåter evenemang med över 500 personer

Uppdaterad
Publicerad

Finland blir under lördagen det första landet i Norden att tillåta offentliga evenemang för mer än 500 personer. Samtidigt höjs nu röster för att införa tvång om munskydd vid större publikevenemang.
– Särskilt om smittfallen börjar öka, säger infektionsläkaren Veli-Jukka Anttila till Svenska Yle.

Från och med i dag tillåter Finland att offentliga evenemang och allmänna möten för mer än 500 personer hålls både inom- och utomhus, under förutsättning att riktlinjerna från Institutet för hälsa och välfärd följs. Bland annat handlar det om att upprätthålla säkerhetsavståndet på en till två meter mellan personer.

Även regeringens rekommendation för distansarbete slopas under lördagen.

Lättnaderna genomförs efter att antalet nya bekräftade coronafall i landet är nere på mindre än tio stycken per dag. Mellan den 20 och 26 juli rapporterades 51 nya fall, enligt regeringens hemsida. Om coronaläget väsentligt förändras till det sämre kan restriktionerna att återinföras, skriver regeringen.

Vill se krav på munskydd

Samtidigt höjs nu röster för att införa tvång om munskydd vid större evenemang för att minska risken för smitta. Infektionsläkaren Veli-Jukka Anttila vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt säger till Svenska Yle att en konsert med flera tusen personer kan ge upphov till hundratals nya fall.

– Vi har erfarenhet av att en konsert kan leda till att nästan tio coronapatienter tagits in på sjukhus. Då talar vi endast om personer som blivit svårt sjuka, det innebär att långt fler måste ha smittats, säger han.

Anttila utesluter inte ett tvång om ansiktsskydd vid större större publikevenemang.

– Särskilt om smittfallen börjar öka.

Goda möjligheter att smittspåra

Enligt Veli-Jukka Anttila kommer de eventuella effekterna av de borttagna restriktionerna att synas först i efterhand. Han understryker dock att den finska sjukvårdens möjlighet till smittspårning är god.

– Förstås är det omöjligt att nå ut till alla som besökt en teaterföreställning eller gått på opera. Men de här fallen brukar komma ut i offentligheten, vilket sannolikt får fler personer att gå på test, säger han.

Redan i helgen arrangeras en konsert i Åbo, och ansvaret för att riktlinjerna följs vilar på arrangörerna.

– Det är en stor utmaning för arrangörerna att fixa det här, och man erkänner att det kommer att bli väldigt svårt. Men man hoppas att folk ska ta ansvar och förstå det allvarliga läget, säger Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Finland.

Finland blir det första landet i Norden att tillåta sammankomster för över 500 personer. I Sverige är maxgränsen 50 personer, både inom- och utomhus. I Norge har gränsen satts till 200 personer, i Danmark 500 personer och på Island är begränsningen 500 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet