Foto: Pär Bäckström/ TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finland öppnar för Norden – men inte Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finland lyfter reserestriktionerna mot alla sina nordiska grannar utom Sverige.
– Tyvärr är epidemiläget så dåligt i Sverige att vi ännu inte kan lätta på restriktionerna, säger Finlands inrikesminister Maria Ohisalo.

I dag meddelade den finska regeringen att man lättar på reserestriktionerna till en rad länder. Men inte till Sverige.  

– Tyvärr är epidemiläget så dåligt i Sverige att vi ännu inte kan lätta på restriktionerna. Sverige är ändå ett viktigt land för oss och vi häver begränsningarna så fort det är möjligt, sade inrikesminister Maria Ohisalo. till finska Yle.

Bilda en ”resebubbla”

Den finska utrikesministern Pekka Haavisto sa redan i måndags att Finland kan bilda en ”resebubbla” med de baltiska länderna och Norge, medan Sverige är mer problematiskt.

Finland öppnar sina gränser måndag den 15 juni till Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island. Även karantänsreglerna mot resenärer från dessa länder lyfts.

Det är möjligt för svenskar som äger hus i Finland att åka över gränsen.

”Alla har ett ansvar”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) muttrar över beskedet från grannlandet. ”Vi hade gärna sett att Finland kom med ett annat besked även för Sverige”, skriver han i en kommentar.

Damberg fortsätter: ”Vi har alla ett ansvar att agera på ett sätt som inte försvagar det nordiska samarbetet.”

Upprör i gränsområden

Mikael Damberg noterar att EU-kommissionen på torsdagen uppmanar alla medlemsstater i EU att avskaffa inre gränskontroll med anledning av covid-19 redan 15 juni.

”Sverige har inte stängt våra gränser i Norden”, skriver han och konstaterar att det finns ”en upprördhet över situationen, inte minst i gränsområden”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer