Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finska regeringen kommer åter att öppna gränsen mot Sverige, meddelade de under torsdagskvällen. Foto: Erik Simander/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Finland öppnar gränsen för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finländska regeringen har suttit i förhandlingar sedan onsdagskvällen och kommer nu med besked om lättade reserestriktioner för flera länder, däribland Sverige.
– Jag är glad att vi nu kan välkomna våra grannar från Sverige, säger Finlands transport- och kommunikationsminister Timo Harakka enligt Yle.

För tillfället får bara invånare från länder där antalet smittade är åtta per 100 000 resa in i Finland utan krav på karantän. Men nu rapporterar svenska Yle att regeringen meddelar att man nu kommer tillåta personer från länder med 25 smittade per 100 000 att resa fritt i landet.

Det betyder att personer bosatta i Sverige, som smittspridningen ser ut nu, återigen får resa in i Finland utan att omfattas av särskilda restriktioner.

– Man har hela tiden sagt att man i första hand måste tänka på finländska folkets hälsa. Men av ekonomiska skäl kan man inte isolera sig i en evighet, säger SVT:s Finlandskorrespondent Hasse Svens.

– Centern har lyft fram att man måste höja kvoten för vilka som ska få resa hit men det har bromsats av andra partier, inte minst De gröna och Socialdemokraterna. 

Svenskar välkomna nästa lördag

Klockan 18.00 på torsdagen svensk tid så återupptogs förhandlingarna som började redan under onsdagen och klockan 20.00 kom beskedet om att flera länder från och med nästa lördag återigen kommer kunna resa till Finland obehindrat.

På fredag förmiddag kommer regeringen att hålla en presskonferens och presentera upplägget.

Vad tycker finländarna om ett eventuellt öppnande för Sverige?

– Frågan har jättestort intresse här i landet. Samtidigt har det rått en rädsla för att svenskar ska komma hit och sprida smitta. Men med de nya svenska siffrorna, som man har redovisat i Finland, så tror jag att det inte kommer vara några protester mot en öppning mot Sverige, säger Hasse Svens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer