”Det här är för singlar och för upptagna män som inte får ha sex hemma”, säger Antti Kurhinen som fungerar som bordellens ansikte utåt. Foto: Pixabay

Finländare köade till landets första bordell med sexdockor

Publicerad

I torsdags öppnade Finlands första bordell med sexdockor. Flera personer stod i kö utanför – och helgen är nästan fullbokad med kunder som är beredda att betala drygt 1 000 kronor för en timme med kvinnoformat silikon.

I den finländska sexdock-bordellen finns fyra dockor att välja mellan. För 100 euro, drygt 1 000 kronor, får kunden tillgång till en kvinnlig docka och ett rum under en timme. Vad som sedan händer med dockan är upp till kunden – så länge den inte skadas och så länge det används kondom, konstaterar Ilta-Lehti.

”Inte otrohet”

Dockorna är gjorda av silikon och tillverkade i Kina och Japan. Den dyraste har kostat företaget 4 500 euro, drygt 46 000 kronor.

– Det här är för singlar och för upptagna män som inte får ha sex hemma. Hit kan det komma utan att det är otrohet. Sexdockorna kan också vara ett alternativ till sexhandel och prostitution, säger Antti Kurhinen till Ilta-Lehti.

Manliga sexdockor efterfrågas

Antti Kurhinen är en finsk Big Brother-stjärna som fungerar som bordellens ansikte utåt. Ägaren är en rysk entreprenör. Och enligt Kurhinen har ägarna redan tvingats inse att Finland har en liberalare syn på sex än de trodde. De insåg inte att det i Finland även kunde finnas en marknad för herrdockor.

– I Ryssland har man en mer konservativ syn på sex så ägarna förstod inte att man också borde betjäna till exempel kvinnor och sexuella minoriteter. Jag har fått mycket respons där man påpekat bristen och jag har fört responsen vidare till ägarna, säger Antti Kurhinen till Hufvudstadsbladet.

”Inte moraliskt förkastligt”

Norden fick sin första sexdock-bordell tidigare i år när en motsvarande verksamhet öppnade i Danmark. Bordellerna har ofta fått kritik för vad de gör med synen på kvinnor – men i Finland har den dykt upp utan någon större debatt.

När den öppnade på torsdagskvällen stod tolv personer utanför. Enligt Ilta-Lehti var tio av dem potentiella kunder och bara två av dem var demonstranter.

– När det inte handlar om fysiskt levande människor med känslor så ser jag inte att en verksamhet av det här slaget är moraliskt förkastligt, säger Tommi Paalanen, verksamhetsledare för stiftelsen Sexpo som är finländsk motsvarighet till RFSU, till Hufvudstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.