Roboten kan stöna och besvara enklare frågor. Foto: Ars Electronmica/Creative Commons by-nc-nd

Sexroboten Samantha blev ”antastad” på stor tech-mässa

Uppdaterad
Publicerad

En sexrobot som demonstrerades på en stor internationell tech-mässa i Linz fick plockas bort, då alltför aggressiva mässdeltagare skadat och lämnat den i ”svårt besudlat skick”.

Mässan Ars Electronica i Linz, Österrike, fokuserar på artificiell intelligens, och som del av utställningen ”Artificiell intimitet” demonstrerade uppfinnaren Sergi Santos sexroboten Samantha som han designat.

Roboten är programmerad att reagera med stön när användare berör den, och kan besvara vissa enklare frågor, rapporterar BBC.

I programmeringen ingick inte självförsvar, och efter ett överväldigande intresse upptäckte Santos att roboten var trasig, med flera brutna fingrar och i ett allmänt nedsmutsat skick, efter mässdeltagarnas klåfingrighet.

Rengöring och reparation

– Människor kan vara onda. De förstår sig inte på teknologi, och då de dessutom inte behöver betala för den så behandlade de dockan som om de var barbarer, sade en uppgiven Santos.

Enligt Santos var inte själva mjukvaran förstörd, så han flög hem roboten till Barcelona för rengöring och reparationer.

Studier visar: Många positiva till robotar

En rad studier på ämnet pekar på att ett skifte i synen på sexrobotar skett, och att många män ställer sig positiva till deras användande. Vissa forskare har även pekat på att användande av dem potentiellt på sikt kunde minska trafficking och prostitution, och hindra spridandet av sexuellt överförbara sjukdomar.

Andra forskare pekar dock på att vid användandet av sexrobotar går självfallet ”den mänskliga dimensionen” förlorad.

– Många av mina patienter med sexuella dysfunktioner vill egentligen inte ha sex med dessa kvinnor, de vill bara ha någon att tala med, menar Dr Leila Frodsham, på Institute of Psychosexual Medicine i London.

Frodsham anser också att fenomenet med sexdockor och robotar är ett symptom av en ”porrifierad” samtid, och ställer sig därför tveksam till deras användande.

Sergi Santos är fortfarande positivt inställd till sin robots framtid.

– Samantha kan härda ut. Hon kommer att klara sig, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.