Samlingspartiets Petteri Orpo under en presskonferens i april i år. I bakgrunden från vänster: Riikka Purra,Sannfinländarna, Anna-Maja Henriksson, Svenska folkpartiet och Sari Essayah, Kristdemokraterna. Foto: TT

Intensiva regeringsförhandlingar i Finland – invandringsfrågan avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Fundamentala meningskiljaktigheter har kantat den sjunde veckan av Finlands regeringsbildning. På fredagen meddelade partierna att de närmat sig en lösning på förhandlingarnas största knäckfrågor: klimat- och invandringspolitiken.

– Perfekt blev det inte men det här är en väldigt bra sak, säger Petteri Orpo, regeringsbildare och partiledare för Samlingspartiet, vid en pressträff.

Sedan 2 maj har Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna förhandlat om den kommande finska politikens inriktning.

Den senaste veckan har handlat om invandrings- och klimatpolitik och samtalen har kantats av stora motsättningar, framförallt mellan borgerliga Svenska folkpartiet, SFP, och nationalistiska Sannfinländarna.

– Det som gör det problematiskt i synnerhet i frågan om invandring är att ett parti som deltar i regeringsförhandlingarna – Svenska folkpartiet – har knäckfrågor som i praktiken är motsatsen till våra knäckfrågor, sade Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra till Yle tidigare i veckan.

Sent på torsdag kväll hade konsensus ännu inte nåtts och Sannfinländarna krävde att förhandlingarna skulle avbrytas om man ännu inte var överens klockan 18 dagen därpå, rapporterar svenska Yle.

SFP avvaktande

På fredag eftermiddag stod det dock klart att förhandlingarna fortsätter och senare på kvällen meddelade Samlingspartiets Petteri Orpo att det nu finns ”ett papper klart på de båda ämnena”.

Enligt Svenska folkpartiets Anna-Maja Henriksson kunde de inte direkt godkänna underlaget om invandringen, men partiet väntas ta upp frågan internt under lördag förmiddag, rapporterar svenska Yle.

– I morgon går vi noggrant igenom det som finns på bordet så vi vet hur vi går vidare, säger Anna-Maja Henriksson, partiledare Svenska folkpartiet.

Henriksson tillägger att hennes parti är redo att fortsätta förhandla även om riksdagsgruppen inte godkänner underlaget på lördagen.

– Vi är här för att få till stånd en regering och vi är beredda att fortsätta förhandla, säger Anna-Maja Henriksson.

Historiskt har Finlands regeringsförhandlingar i snitt tagit 1,5 månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.