Riksdagshuset i Helsingfors. Foto: TT

Finlands riksdagssajt utsatt för rysk hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

Finlands riksdags webbsida har utsatts för en överbelastningsattack, uppger det finska parlamentet på Twitter. Enligt uppgifter till Yle ligger en rysk hackergrupp bakom attacken.

”En överbelastningsattack har inletts mot parlamentets webbplats”, skriver den finländska riksdagen på Twitter.

Attacken inleddes omkring klockan 14.30 och har resulterat i att användare har haft svårt att öppna webbsidan under eftermiddagen. Parlamentet arbetar tillsammans med internetleverantörer och landets cybersäkerhetscenter för att begränsa konsekvenserna, uppger man vidare.

Rysk hackergrupp

Enligt uppgifter till Yle ligger en rysk hackergrupp med namnet NoName057(16) bakom attacken.

”Vi bestämde oss för att göra ett 'vänligt' besök i grannlandet Finland vars myndigheter blivit så angelägna om att gå med i Nato”, skriver gruppen på kommunikationstjänsten Telegram, rapporterar Yle.

Den ryska gruppen är ett bekant namn för säkerhetsexperter, uppger Mikko Hyppönen forskningschef på företaget Withsecures till Yle. Han beskriver dem som en av de mest synliga sedan kriget i Ukraina bröt ut.

– Det handlar om en patriotisk hackergrupp som aktiverade sig i början av mars så fort kriget startade. Till skillnad från andra grupper utför denna grupp bara överbelastningsattacker, det vill säga kraschar tjänster, säger han.

Inga säkerhetsproblem

Enligt Hyppönen finns ingen garanterad metod som skyddar mot överbelastningsattacker. Hackare testar ofta flera olika metoder tills de lyckas. Han säger till Yle att han inte ser några stora säkerhetsproblem med de finländska myndigheternas servrar.

”Parlamentet vidtar åtgärder för att begränsa attacken, tillsammans med tjänsteleverantörer och Cybersäkerhetscentret.”, skriver Finlands riksdag på Twitter. Foto: Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.