Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sanna Marin, statsminister i Finland, uttalande sig om Natofrågan. Hör henne i klippet. Foto: YLE

Finlands regering sätter ner foten i Nato-frågan före påsk

Uppdaterad
Publicerad

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) säger i ett linjetal under lördagen att landet måste fatta beslut i Nato-frågan inom en snart framtid.

– Dörrarna till Nato är nu öppna och Finland bör fatta beslut om en ansökan under våren, säger hon i talet som citeras av Svenska Yle.

Socialdemokraternas ordförande framhöll att Ryssland inte är den granne som Finland föreställt sig och att relationen länderna emellan har förändrats för alltid.

”Har konsekvenser”

Sanna Marin sa i talet, som hölls inför SDP:s fullmäktige på lördagen, att landet snabbt måste bestämma sig om en eventuell Natoansökan. Men vad hon personligen anser i frågan höll hon för sig själv.

– Om jag meddelade min egen ståndpunkt nu, skulle diskussionen ta slut genast, sade hon under en kort pressträff som citeras av Hufvudstadsbladet.

Marin meddelade, enligt tidningen, att den finska regeringen kommer att ge en redogörelse om säkerhetspolitiken till riksdagen före påskhelgen.

Socialdemokraterna kommer efter det att behandla frågan på ett extra insatt fullmäktigemöte, som hålls tillsammans med riksdagsgruppen. Sanna Marin säger att hon under eller inför mötet kommer att meddela sin egen ståndpunkt i frågan.

– Beslutet måste fattas med omsorg – bägge alternativen har konsekvenser, sa Sanna Marin i talet enligt Svenska Yle.

Nya sanktioner mot Ryssland

Statsministern sa också att landet, vid behov, är beredda att införa nya sanktioner mot Ryssland.

– Finland kommer att fortsätta att stödja Ukraina så länge det behövs, vi är också beredda att hjälpa till med återuppbyggnaden efter kriget. Ukrainas sak är vår, sa Sanna Marin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.