”Finns en oro för att Ryssland har en hållhake på Tyskland”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands upptrappning längs gränsen mot Ukraina har Nato mobiliserat och flera länder förser Ukraina med vapen. Men Tyskland har vägrat att skicka vapen till Ukraina och haft en mer nedtonad retorik.  

– Tyskland är väldigt beroende av rysk gas och det finns en oro att Ryssland har en hållhake på Tyskland, säger SVT:s EU-reporter Christoffer Wendick i Morgonstudion.

I Tyskland hörs både röster för och emot landets nedtonade sätt att tackla Rysslands upptrappning. Sedan mindre än två månader har Tyskland en ny förbundskansler, socialdemokratiska Olaf Scholz. 

– Natoländerna har inte kunnat bedöma var den nya tyska regeringen står. Till exempel har den nya förbundskanslern inte varit tydlig med vad som kommer att hända med gaslinjen mellan Tyskland och Ryssland som ska börja leverera gas, säger Christoffer Wendick.

En stor andel av Tysklands bostäder värms upp av rysk gas och de snabba alternativen till omställning är få, konstaterar Wendick.

– Grovt räknat kan man säga att ungefär var fjärde lägenhet i Tyskland är helt beroende av rysk gas för att värmas upp. Det är viktigt för Tyskland att gasleveranserna inte stängs.

Regeringen pekar på historiska skäl

Men den tyska regeringen lyfter framförallt fram historiska skäl att inte rikta sina vapen mot Ryssland. Miljontals ryssar dödades av tyska vapen under andra världskriget och detta vill Tyskland aldrig ska upprepas. 

– Tyskland vill vara en brobyggare i Europa och ser att dialog och att minska spänningar är landets roll snarare än att driva på en eskalation, säger Christoffer Wendick.

Hör Christoffer Wendick om Tysklands hållning mot Ryssland i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.