Antirasistisk demonstration i Helsingfors två veckor efter misshandeln på Stationstorget. Foto: TT

Finsk nazist får fängelse för grov misshandel – inte dödsvållande

Uppdaterad
Publicerad
En finländsk nazist döms till två års fängelse för grov misshandel i samband med en demonstration i Helsingfors i september. Han frias därmed på punkten grovt vållande till annans död – det har inte gått att bevisa att offrets död sex dagar efter händelsen orsakades av misshandeln, enligt rättens domslut i det uppmärksammade fallet.

Fredagens dom i Helsingfors tingsrätt kommer att överklagas till hovrätten, meddelar åklagare Anja-Riitta Rinkinen enligt Helsingin Sanomat.

Åklagaren yrkade på fängelse på fem och ett halvt till sex år för grovt vållande till annans död, ett skärpt straff på grund av ett rasistiskt motiv och att mannen tidigare dömts för våldsbrott. Rätten gick på åklagarens linje om skärpt straff på grund av tidigare domar, men avslog kopplingen till rasistmotiv. Att offret demonstrerat emot rasistiska åsikter är inte nog för att dådet ska ses som rasistiskt, ansåg rätten.

Försvaret har hävdat att offrets död orsakades av missbruk och att denne vägrade sjukhusvård, och ville se en sex månaders villkorlig fängelsedom.

Sparkades och slog i marken

Det var den 10 september som 26-åringen, som är medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, i samband med en demonstration som organisationen höll på Stationsplatsen i centrala Helsingfors grovt misshandlade det 28-årige offret.

28-åringen hade tillsammans med en kompis gått fram mot demonstranterna, spottat i marken framför dem och kallat dem ”rasistclowner”, och den nu dömde mannen reagerade genom att hoppa upp och sparka denne i bröstet. Offret stöp i marken och slog huvudet i stenbeläggningen. Händelsen har filmats av övervakningskameror.

Offret ådrog sig en skallfraktur, hjärnskakning och en blödning i hjärnan, som han fick sjukhusvård för, rapporterar Yle. Några dagar efter hemkomsten från sjukhuset avled han.

Medicinska experter oense

Det har dock inte gått att bevisa att dödsfallet orsakades av misshandeln, anser tingsrätten. Rätten grundar sig på uppgifter från sjukhuset om att offret hade missbruksproblem, och hade under vårdtiden använt mediciner som han inte ordinerats på sjukhuset.

Utlåtandena från rättsläkaren och neurokirurgen som vårdade offret på Tölö sjukhus går dock isär. Enligt den rättsmedicinska utredningen kan inte de ämnen – bensodiazepiner och cannabis – som hittades vid obduktionen, ha orsakat dödsfallet eller varit skäl nog för att förvärra hjärnskadan.

Neurokirurgen håller det dock för troligt att hjärnskadan förvärrats på grund av någon ny påfrestning efter utskrivningen från sjukhuset.

Vill förbjuda nazistorganisationer

Misshandeln har fått stor uppmärksamhet i Finland, och händelsen har lett till en debatt om Nordiska motståndsrörelsen borde förbjudas.

I förra veckan väckte Polisstyrelsen också talan om att förbjuda rörelsen som man anser strider mot lagen, enligt Yle. En utredning om ett eventuellt förbud mot extremiströrelser inleddes i höstas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer