”Det finländska folket röstade inte för dagens EU-fascism när vi gick med i EU”, sade den finländske riksdagsmannen Ville Tavio under ett anförande i riksdagen. Foto: Creative Commons/Henrik Montgomery, TT

Finsk politiker jämförde EU med Nazityskland – får massiv kritik

Uppdaterad
Publicerad

Den finländske riksdagsmannen Ville Tavio jämförde EU med Nazityskland under en debatt i riksdagen under onsdagen. Uttalandet har väckt stor debatt i Finland – men trots kraftig kritik vägrar hans parti, Sannfinländarna, att ta avstånd från uttalandet, rapporterar flera finländska medier.

Det var under en EU-debatt i den finländska riksdagen som Ville Tavio gick upp i talarstolen.

– Federalister hotar de europeiska folken och nationalstaten. De skapar en ny sorts Sovjetunionen, de skapar ett nytt Nazityskland, sade han under sitt anförande, enligt Ilta-Sanomat.

Han sade att ”EU:s globalisering är en ny variation av fascism” vilket finländarna inte kände till när de röstade för att gå med i EU på 1990-talet.

Statsministern: ”Otroligt nedsättande”

Uttalandet har väckt stor debatt i Finland under onsdagen. Politiker på båda sidor om blockgränsen har reagerat kraftigt.

– Det var ett otroligt nedsättande anförande. Det var även förminskande mot Nazitysklands offer, säger Juha Sipilä, Finlands statsminister och ordförande för Centern, enligt Ilta-Sanomat.

Han uppmanade Sannfinländarna att ta tillbaka uttalandet. Och samma sak konstaterade flera andra politiker på båda sidor om blockgränsen.

– Nu har det gått över en gräns för vad jag har hört sägas i den här salen tidigare. Jag väntar på vad Sannfinländarnas ledning ska säga. Accepterar de den här jämförelsen? säger Antti Lindman, Socialdemokraternas gruppordförande, enligt Yle.

Han fortsatte:

– Nazityskland handlade om massmord på miljoner människor och om andra världskriget där tiotals miljoner dog. Hela EU grundades för att det här aldrig skulle kunna hända igen.

Tidigare regeringsparti

Men Sannfinländarna håller Ville Tavio om ryggen.

– Jag uppfattade det som att Tavio syftade på EU:s storhetsvansinne, alltså att ingenting räcker. Han kränkte inte någon person utan kritiserade institutionen, säger Leena Meri, Sannfinländarnas gruppordförande, enligt Yle.

Sannfinländarna är ett nationalistiskt och EU-kritiskt parti. De fick 17,65 procent av rösterna i riksdagsvalet i Finland 2015. De kom då att ingå i regeringen tillsammans med Centern och Samlingspartiet.

Efter att partiet bytt ordförande 2017 splittrades partiet. Flera tidigare sannfinländska politiker, däribland alla som satt på ministerposter, bildade i stället det nya partiet Blå Framtid som nu sitter kvar i regeringen medan Sannfinländarna har gått i opposition. I den senaste opinionsundersökningen fick partiet 9,8 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer