Finsk public service läser koranen

Publicerad

I Finland finns bara omkring 60.000 troende muslimer, ändå har man nu börjat läsa koranen i radio från pärm till pärm.

Landets public service bolag, YLE, är antagligen det första mediebolaget i väst som tar ett så här djupt grepp om islams heliga skrift.

Den här ovanliga satsningen har redan fått uppmärksamhet runt om i världen och på hemmaplan har programserien också mötts av kritik.

”Det är onödigt någon imam försöker förklara att islam är fredens religion. Är ni alla på YLE anarkister? Vill ni att det skall bli kaos i vårt land och att vi hamnar i terroristernas händer?” undrar en orolig lyssnare.

Programchefen Kaj Färm på YLE:s Radio 1 i Helsingfors öppnar sin dator och visar hur många mejl med reaktioner från lyssnare som han och redaktionen har fått med anledning av den omdiskuterade programserien. På hans bord ligger också en bunt med brev och kort från lyssnare som reagerat på programserien.

– Det är två kritiska grupper som hör av sig. Den ena gruppen är överhuvudtaget kritiska mot islam och dom är rädda för att vi med vårt program orsakar kaos i samhället. Sedan finns det fundamentalt kristna som ser detta som ett hot mot kristendomen, säger Kaj Färm.

Översatts till finska

Programserien omfattar hela 60 halvtimmes program. I samband med varje avsnitt tolkas och förklaras skriften av två personer – imamen Anas Hajjar och islamforskaren och professorn Jaako Hämeen-Anttila som också översatt Koranen till finska.

– Jag anser det är viktigt att vi läser hela Koranen. Vi väljer inte ut vissa bra eller dåliga delar av skriften. Här försöker vi inte presentera något för lyssnaren som skulle peka på att islam är något dåligt eller aggressivt men inte heller att islam är något bra och vackert utan här presenterar vi allt för att lyssnaren skall få veta vad Koranen egentligen är,  förklarar islamforskaren och professorn Jaako Hämeen-Anttila.

– Det här behövs för att lyssnaren skall få veta vad handlar om och vad originaltexten innehåller och hur den påverkar livet för en troende muslim. För alla dom är det här en skrift som bygger  grunden för drygt en miljard människor i världen som är muslimer, förklarar imamen Anas Hajjar.

Vill öka förståelsen

Den senaste tidens terrorattacker av extrema muslimer och deras tolkning av Koranen gör att programserien fått stor uppmärksamhet också utanför landets gränser.

– Det finns naturligtvis dom som tolkar ytterligheterna av texten i Koranen. Och när jag säger ytterligheter så menar jag både dom som tolkar texten för löst eller hårt. För oss är båda ytterligheterna lika dåliga. Och om det inte finns tillräckligt många som kan tyda skriften finns det risk för att dessa felaktiga tolkningar av skriften ökar, fortsätter Anas Hajjar.

– Här Finland förekommer många förutfattade meningar om islam men lite kunskap. Jag tror att kunskap ökar förståelse och med det här programmet försöker vi öka förståelsen, tror Kaj Färm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.