Framför allt finskspråkiga barn ska slippa lära sig svenska, något som Sannfinländarna krävt länge. Foto: TT

Finska barn ska slippa lära sig svenska

Publicerad

På försök ska elever i Finland kunna slippa läsa både finska och svenska i skolan. Det är regeringspartiet Sannfinländarna som har drivit kravet att ersätta den obligatoriska skolsvenskan med andra språk.

Den finländska koalitionsregeringen har nu lagt sitt förslag. Det ska bli ett engångsförsök där högst 2 200 elever som börjar i årskurs fem eller sex hösten 2018 kan få möjlighet att välja ett annat språk än det andra inhemska språket.

I praktiken handlar det om framför allt om att finskspråkiga barn ska slippa lära sig svenska, något som Sannfinländarna krävt länge. Partiet regerar tillsammans med Centerpartiet och Samlingspartiet.

”Ett historiskt ögonblick i Finlands språkpolitik”, skriver Sampo Terho, ordförande i Sannfinländarnas riksdagsgrupp, i ett pressmeddelande.

Försöket väntas beröra högst 3,7 procent av den aktuella åldersgruppen.

”Vi kan leva med det här”

Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska folkpartiet som försvarar det svenska språket plats i Finland, säger att någon typ av språkförsök var väntat.

– Vi kan nog leva med det här. 3,7 procent är inte så hemskt mycket, säger hon.

I december väckte en film som Sannfinländarnas ungdomsförbund lagt ut på sin Facebooksida stor uppmärksamhet. Förbundets ordförande piskas av svartklädda figurer på trapporna till domkyrkan i Helsingfors till texten ”Inget är obligatoriskt, utom att dö och att studera svenska”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.